![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Obecnie pracuję nad dość zaawansowaną grą internetową przez przeglądarkę. Piszę ją wykorzystując HTML, PHP, AJAX. Obecnie dopiero skończyłem ok. 20% gry i zacząłem się gubić we własnym kodzie. Chcę podejść do tej gry dość profesjonalnie, dlatego zacząłem uczyć się jak tworzy się klasy w php. Chcę wykorzystać trochę napisanego kodu i utworzyć nową wersje gry przy wykorzystaniu klas. Czy klasy przy takiej grze to dobry pomysł? Macie może jakieś rady związane z grami via www? Wszystkie dane będę przechowywać w bazie MySQL. Dla każdego elementu gry powinienem stworzyć oddzielną klasę? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 10 Dołączył: 21.10.2011 Skąd: UK / PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy się wypowiedzieli w tym temacie. Od czasu napisania tego tematu sporo czytałem i na początku miałem problemy ze zrozumieniem całego modelu MVC, ale znalazłem parę angielskich artykułów na ten temat, które dobrze wyjaśniły sytuację. Samo tworzenie klas i relację miedzy nimi mam juz nieco opanowane. Postanowiłem napisać jakby swój własny framework, ponieważ chcę się jak najwięcej nauczyć.
Jak wygląda moja aplikacja obecnie: Wszystkie połączenia przekierowuje do mojego routera, czyli index.php, który wyciąga z adresu np. www.xxxx.pl/kontroler/metoda/zmienna. Potem ten router tworzy obiekt klasy Application, w której ładowany jest pierw kontroler (kontroler jest klasą dziedziczną po Application), później model, obierane dane z modelu są i ładowane do widoku. Wszystko działa cacy jak strona jest dość łatwa, ale trafiłem na problem. Jak zrobić rejestrację, czyli żeby dane przekazywane były w $_POST[]? Jeszcze bardziej mi się to komplikuje jak w sidebarze mam formularz do logowania się który znajduje się na wszystkich podstronach. Trochę chaotycznie to opisałem, ale nie potrafię tego lepiej wyjaśnić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:19 |