![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, dawno mnie tu nie było, wiec rzucę coś ciekawego.
Potrzebuję zoptymalizować jeden większy portal i tak kombinując wymyśliłem aby źródła ba! w zasadzie cały serwis przerzucić do RAMu, nie wiem od czego zacząć wiec pytanie. Jakieś koncepcje ? z góry dzięki za podpowiedzi.. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też dokupić jakiś średni serwer, postawić na nim nginx'a i z niego serwować całą treść statyczną. To samo zresztą możesz zrobić z bazą danych, przenieść na inny serwer. Możesz też zwiększyć cache bazy, wtedy o ile masz dużo pamięci ram, to cała baza mogłaby być nawet trzymana w pamięci. Możesz również wymienić dysk, podłączyć kolejny i spiąć go w raid. Możesz podłączyć dysk ssd. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy w głównej mierze od ilości gotówki jaką posiadasz.
Sprawa wrzucenia całego serwisu do pamięci ram, jest problematyczna. Z samą optymalizacją kodu dobrze radzą sobie akceleratory i wątpię aby wrzucenie do pamięci całego serwisu było mniej pracochłonne i efektywniejsze od akceleratorów. O ile ten serwis jest napisany oop, mógłbyś przebudować autoloadera, który by sprawdzał czy w pamięci (apc) przetrzymywany jest obiekt i go zamiast includować, pobierać z pamięci. W sumie mogłoby się to wydawać dość ciekawe. Ten post edytował by_ikar 9.12.2011, 11:56:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 13:51 |