![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, dawno mnie tu nie było, wiec rzucę coś ciekawego.
Potrzebuję zoptymalizować jeden większy portal i tak kombinując wymyśliłem aby źródła ba! w zasadzie cały serwis przerzucić do RAMu, nie wiem od czego zacząć wiec pytanie. Jakieś koncepcje ? z góry dzięki za podpowiedzi.. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście że się da, tworząc jakies potwory w stylu popen(). Tylko po co? Na 99% będzie to miało mniejsza wydajność niż zwyczajny kod w PHP, poprostu skrypty PHP cierpią z powodu ograniczonej obsługi standardowych portów WEJ/WYJ.
Ale czysto TEORETYCZNIE widze to tak: Pracujący 24H demon który czeka na otwarcie sie procesu który jest tworzony przy kazdym requeście od klienta, ma on już wczytaną grafike, css, szablony, i18n i co tam sobie jeszcze wymarzysz. Po otwarciu procesu, odbiera od niego argumenty, przetwarza je, generuje kod, przesyła go do procesu-klienta a ten natychmiast wysyła go zleceniodawcy. Ale powiedz mi w jaki sposób chcesz tutaj rozwiązać problem wielu jednoczesnych requestów ? Niestety nie możemy uzyc wielowątkowości, pozostaje tylko odpalić kilka daemonów, co WYDATNIE zwiększy zużycie pamięci RAM. Potem pozostaje problem balansowania ilosci zapytań, konfliktów dostepu etc. etc. etc. I powiedz mi, czy warto ? EDIT: Było by dużo prościej przy aktywnych requestach do daemon'a, ale niestety w PHP (wg. mojej obecnej wiedzy) brak mechanizów na to pozwalających, stąd też ten pasywny styl połączeń. Ten post edytował Uriziel01 9.12.2011, 10:51:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 05:26 |