![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym by użytkownik który zarejestruje się dostawał subdomenę ze swoim nickiem, gdzie zamieściłby informację które by chciał. Wydaje się proste, co ważniejsze: Wydaje się przydatne, dlaczego więc tak mało administratorów udostępnia takie coś na swoich serwisach? Jak to zrobić? Da się to zrobić na byle najtańśzym hostingu?.
Jeśli tak to jak, bo czuje że to było by całkiem fajne więc nie obchodzi mnie czy to popularne, ale jeśli tak mało popularne to pewnie trudne? Jak to jest? Ten post edytował IIFF 5.12.2011, 17:14:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. konfiguracja plików strefy (w systemie DNS). Dodajesz linię:
Kod * IN A 111.111.222.222 (tu wpisz odpowiedni adres IP - adres serwera DNS domeny) Potem dorobić mod_rewrite. Ja się tym nie bawiłem (jeszcze nie miałem potrzeby), więc polecam to co tu polecają, czyli: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html 2.(opcjonalny) Dodanie tego samego dla poczty, bo może ktoś chciałby mieć mail admin@virtualdomain.provider.pl: Kod * IN MX 10 MX.TwójProvider.pl. (z kropka na końcu! - tu wpisz nazwę serwera SMTP przyjmującego maile dla danej domeny) Do tego oczywiście trzeba przekonfigurować swój serwer poczty, aby wiedział o domenach z wildcardami. Jednak ponieważ nie wiem, co masz jako MTA (sendmail, postfix, exim, Exchange, Domino albo cokolwiek innego), to tu nic nie pomogę - odsyłam do dokumentacji i na odpowiednie fora. Po zmianach restartujesz serwer DNS i odpowiednio do zmian serwery WWW i poczty. Ten post edytował abort 8.12.2011, 18:57:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:23 |