Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Sprawdzanie rekordu
iqique

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam tabelę w której zapisywani są uczestnicy eventów. Tabela składa się między innymi z pola id, event_id oraz email. Każdy kolejny uczestnik który się zapisze dostaje wpis z kolejnym id ale też z event_id które się powtarzają. Mój problem polega na tym, że chcę zablokować możliwość rejestracji użytkownikowi, który już raz zarejestrował się w danym evencie. Chcę to robić na podstawie maila. Sprawdzam więc na początku kto jest zalogowany, następnie jego mail. Na tym etapie mam problem. Jak skonstruować zapytanie aby sprawdzić czy user z danym mailem jest już w bazie pod danym event_id?

Grzebałem trochę na forum i w necie i uskrobałem coś takiego:

1. $rekordy = mysql_query("select email from jos_events_members where event_id='$row->id';");
  2. if(mysql_num_rows($rekordy)==0)
  3. {
  4. $spr=1; //nie istnieje
  5. }
  6. else
  7. {
  8. $spr=2; //istnieje
  9. }

proszę o jakąś podpowiedź
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
a po Twoich odpowiedziach nie bardzo rozumiem czy chcesz mi pomóc czy udowodnić, że jestem idiotą.
Skąd taki wniosek? To, że odsyłam cię do przydatnych linków nie jest oznaką, że traktuję cię jak idiotę a że próbuje ci pomóc. Czy Twoim zdaniem pomoc polega tylko i wyłącznie na dawaniu wszystkiego pod nos?

Cytat
Jeśli więc to ci nie pasuje, to zmień to na taki, jaki ci będzie pasował.
Jeśli zaś czepiasz się tej odpowiedzi to jak ci niby miałem odpowiedzieć(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Skoro ci znajduje rekord, znaczy ze warunek jest spełniony - proste. Miałem wywróżyć, że tobie chodzi o coś innego?

Cytat
Ja potrzebuje jednak sprawdzić konkretnie czy w kolumnie posiadającej event_id=10 jest email cos@cos.pl tu mam problem.
Ciężko było tak od razu napisać? Jakbyś napisał to już dawno byś dostał taką odpowiedź:

to dodaj ten drugi warunek do zapytania:
event_id='{$row->id}' and email='cos@cos.pl'

I trochę luzu na przyszłość. Nikt cię tu za idiotę nie uważa.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:27