![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i z góry przepraszam za tytuł tematu, ale nie wiedziałem jak to opisać.
Piszę pewien katalog i akurat jestem na poziomie pisania systemu uploadu i downloadu plików. Wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie, zamiast zmuszać użytkownika do wpisywania pełnych adresów do zdjęć danego produktu i zapisywać to w DB, zrobić w folderze głównym folder o nazwie takiej samej jak ID danego produktu, i podczas wyświetlania tego produktu, sprawdzać, czy istnieje taki katalog i w nim zdjęcia, i stamtąd pobierać nazwy i wyświetlać zdjęcia. Np. mamy kategorię ProductOne i dla tej kategorii tworzymy główny katalog o tej samej nazwie w katalogu upload. Podczas gdy będzie dodawany nowy produkt do tego katalogu i zdjęcia do niego, zostanie utworzony nowy katalog o nazwe ID produktu, np. upload/productone/155, i w tym katalogu zamieszczać wszystkie zdjęcia. A gdy ktoś będzie odwiedzał naszą stronę, będziemy sprawdzać czy katalog o ID produktu istnieje i będziemy pobierać wszystkie obrazki jakie tam są, i wyświetlać je. Wg mnie, dość dobry patent na to, aby w jakimś stopniu zapobiec zapełnianiu sie przestrzeni dyskowej niepotrzebnymi plikami, które nie będą wykorzystywane. Ale teraz pytanie, czy to nie będzie zbyt obciążające dla serwera? Żeby za każdym razem sprawdzać czy katalog istnieje, przebierać po wszystkich plikach w tym katalogu, pobierać ich nazwy i dopiero wyświetlać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wy mówicie o kategoriach tak? O tym, że żeby pobrać drzewo kategorii potrzeba kilkunastu, kulkudziesięciu zapytań do bazy rekurencyjnie w dodatku, żeby takie drzewo utworzyć, tak? To co powiecie na ten patent, że ja swoje drzewo kategorii (bez względu na ich zagłębienie) pobieram jednym zapytaniem, i to zwykłym SELECTem, a później tak sobie to obrabiam ładnie, że w widoku tylko zwykła pętla po tablicy i bab bardzo ładne drzewko? Poprawka, tak mówi tylko jedna osoba w tym temacie, i te drzewko kategorii akurat nawiązał jako jedna z przewag którą ma xml nad bazami. Cytat Teraz wracając to meritum tematu - Nikt z Was nie zakwestionował mojego pomysłu, co do katalogów, więc uznam to za dobry znak - wprowadzę go w życie. Podczas wyświetlania produktu, sprawdzę czy istnieje katalog. Nie będzie istniał, jeśli nie wgrano żadnych zdjęć - nie będę tworzył pustego katalogu tylko dlatego, że dodano produkt. Jeśli będzie istniał to w tedy dopiero bede sprawdzał istnienie plików, listował je, zapisywał do tablicy i wyświetlał w widoku. Co do listy produktów - myslę że skorzystam z rozwiązania zaproponowanego przez by_ikar - bardzo proste i przede wszystkim prawie w cale nie odbije się na wydajności. Ah, przez tego xml'a całkowicie zapomniałem ci napisać, że nie musisz tworzyć katalogów kategorii, wystarczy że stworzysz katalog z ID produktu, reszta jest zbędna. Zbędna, ponieważ w przypadku zmiany kategorii, musisz przenosić katalog z plikami z jednego katalogu do drugiego. Dodatkowa funkcjonalność która jest zbyteczna moim zdaniem. Wystarczy samo ID danego produktu. Jeżeli już skorzystasz z mojego rozwiązania, bo w sumie nawet mi się spodobało, to nie zapomnij o tym dodatkowym skrypcie, żeby niepotrzebnie nie zapychać logów apacha. Lub mieć to nawet w poważaniu, bo przecież sytuacja że jakieś pliki przypadkowo zostaną skasowane jest bardzo marginalna. No ale w razie czego masz możliwość reagowania na brak tych plików w sposób inny niż tylko zapisanie logów przez apache. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:38 |