![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i z góry przepraszam za tytuł tematu, ale nie wiedziałem jak to opisać.
Piszę pewien katalog i akurat jestem na poziomie pisania systemu uploadu i downloadu plików. Wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie, zamiast zmuszać użytkownika do wpisywania pełnych adresów do zdjęć danego produktu i zapisywać to w DB, zrobić w folderze głównym folder o nazwie takiej samej jak ID danego produktu, i podczas wyświetlania tego produktu, sprawdzać, czy istnieje taki katalog i w nim zdjęcia, i stamtąd pobierać nazwy i wyświetlać zdjęcia. Np. mamy kategorię ProductOne i dla tej kategorii tworzymy główny katalog o tej samej nazwie w katalogu upload. Podczas gdy będzie dodawany nowy produkt do tego katalogu i zdjęcia do niego, zostanie utworzony nowy katalog o nazwe ID produktu, np. upload/productone/155, i w tym katalogu zamieszczać wszystkie zdjęcia. A gdy ktoś będzie odwiedzał naszą stronę, będziemy sprawdzać czy katalog o ID produktu istnieje i będziemy pobierać wszystkie obrazki jakie tam są, i wyświetlać je. Wg mnie, dość dobry patent na to, aby w jakimś stopniu zapobiec zapełnianiu sie przestrzeni dyskowej niepotrzebnymi plikami, które nie będą wykorzystywane. Ale teraz pytanie, czy to nie będzie zbyt obciążające dla serwera? Żeby za każdym razem sprawdzać czy katalog istnieje, przebierać po wszystkich plikach w tym katalogu, pobierać ich nazwy i dopiero wyświetlać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie pisze tu o otwieraniu 40 plików tylko trzymaniu informacji w jednym pliku - bez opisów tylko dowiązania do plików, co do mojej pracy na bd do bardzo kolego się mylisz. Pracowałem na początku tylko na bd do puki nie zrozumiałem jak działa XML. Wyobrażasz sobie 1 plik, przetrzymujący informację o kilku sety fotkach? Nawet jeżeli to będzie w cache, otwieranie za każdym razem tak dużego cache i alokowanie zbędnej pamięci, jest bardzo dużym przerostem formy nad treścią. Cytat A teraz, bardzo cię proszę - wmówisz mi, że wykonanie tysiąca zapytań rekurencyjnie do bd to najlepsza metoda generowania drzewa kategorii ? są strony które mają dynamiczne drzewo kategorii, miejscami dość mocno zagnieżdżone (chomikuj.pl?) i gdzie trzymają dane? Wątpią aby trzymali je w xml'u. Mało jest takich szalonych ludzi, póki co zaliczasz się do tego niewielkiego kręgu. Cytat Wykorzystując do trzymania danych bez potrzeby relacji i wykorzystywania widoków nadal uważam, że nie warto obciążać zbędnie bazy danych. Dlatego też podałem drugi przykład, który nie dotyczy zarówno sprawdzania katalogów, plików, nie szuka danych w bazie, nie wczytuje pliku xml, właściwie jest banalnie prosty i w swojej prostocie szybki. Cytat Zauważ, że w allegro nie masz możliwości wyświetlenia całego drzewa kategorii - czemu - tutaj jednak użyję tej kryształowej kuli bo to tylko moje domniemania - ale super by było kilkadziesiąt tysięcy zapytań wykonać w ciągu ułamka sekundy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Nie masz, bo byłby to raz że narzut wydajnościowy, a dwa to by były duże ilości danych i odebranie tych danych przez użytkownika trwało by stanowczo za długo. W przypadku xml'a wyświetlenie również całego drzewa kategorii, dało by taki sam efekt - duża ilość danych. Dodatkowo po co wyświetlać wszystkie kategorię i robić bardzo długie drzewo kategorii? Jesteś pierwsza osobą którą spotykam, która tak namiętnie, aż prawie całkowicie bezsensownie, wykorzystuje xml'a do rzeczy, do których nie powinien zostać wykorzystany ze względu na to jaki generuje narzut na wydajność. Ten post edytował by_ikar 6.12.2011, 16:07:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:18 |