![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i z góry przepraszam za tytuł tematu, ale nie wiedziałem jak to opisać.
Piszę pewien katalog i akurat jestem na poziomie pisania systemu uploadu i downloadu plików. Wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie, zamiast zmuszać użytkownika do wpisywania pełnych adresów do zdjęć danego produktu i zapisywać to w DB, zrobić w folderze głównym folder o nazwie takiej samej jak ID danego produktu, i podczas wyświetlania tego produktu, sprawdzać, czy istnieje taki katalog i w nim zdjęcia, i stamtąd pobierać nazwy i wyświetlać zdjęcia. Np. mamy kategorię ProductOne i dla tej kategorii tworzymy główny katalog o tej samej nazwie w katalogu upload. Podczas gdy będzie dodawany nowy produkt do tego katalogu i zdjęcia do niego, zostanie utworzony nowy katalog o nazwe ID produktu, np. upload/productone/155, i w tym katalogu zamieszczać wszystkie zdjęcia. A gdy ktoś będzie odwiedzał naszą stronę, będziemy sprawdzać czy katalog o ID produktu istnieje i będziemy pobierać wszystkie obrazki jakie tam są, i wyświetlać je. Wg mnie, dość dobry patent na to, aby w jakimś stopniu zapobiec zapełnianiu sie przestrzeni dyskowej niepotrzebnymi plikami, które nie będą wykorzystywane. Ale teraz pytanie, czy to nie będzie zbyt obciążające dla serwera? Żeby za każdym razem sprawdzać czy katalog istnieje, przebierać po wszystkich plikach w tym katalogu, pobierać ich nazwy i dopiero wyświetlać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie rzecz biorąc to nie widzę sensu zaprzegać dodatkowo do tego jeszcze XML. Oczywiście możnaby, ale po co? Przy dobrym rozlokowaniu katalogów, dobrze przemyślanych nazwach katalogów i plików, czy to oryginały czy miniaturki, nie będzie trzeba dodatkowo zaprzęgać nawet bazy danych.
Załóżmy, że mamy rozkład katalogów (tutaj nazwy katalogów produktów są alfanumeryczne, w rzeczywistości będą numeryczne): Kod uploads/images/productcat1/155 uploads/images/productcat1/233 uploads/images/productcat2/432 uploads/images/productcat2/5553 Gdzie: uploads = Wiadomo... images = Wiadomo... productcat1 = ID kategorii produktów 155, 5553, 233 = ID produktu I w tedy wszystkie obrazki będziemy trzymać w jednym katalogu (a nie w dwóch, osobno dla miniaturek i oryg. jak pisałeś), i bedziemy ustawiać dla nich nazwy od jednego w górę, gdzie jeden, to będzie zawsze obrazek na miniaturkę i bedziemy sprawdzać tylko czy istnieje plik w katalogu i nazwie takiej: Kod uploads/images/product1/233/1_thumb.png Oczywiście, może się zdarzyć też tak, że nawet katalogu produktu lub katalogu kategorii produktów nie będzie. Ale to nam nie będzie w niczym przeszkadzało podczas listowania produktów z danej kategorii. My, ścieżkę do tego katalogu będziemy sprawdzać tylko i wyłącznie jedną, bo będziemy ją sklejać na poczekaniu. Ja już mam ID kategorii produktów porobione, dlatego u mnie powstałaby ścieżka jedna, dla jednego produktu, i w tedy tylko funkcją file_exists() bym sprawdzał czy obrazek istnieje. Wg mnie, dużo więcej obciążałoby serwer odpytywanie katalogu i sprawdzanie czy sa pliki, i jeśli są to je wylistować i wyświetlić w produkcie, niż listy kategorii. A jeśli nie będzie danego katalogu, to co za problem dopisać prostą funkcję, która nam ten katalog docelowy stworzy podczas dodawania zdjęcia? Nie widze w tym nic trudnego, katalog produktów to nie będzie tylko i wyłącznie tworzenie nowych katalogów na serwerze i upload zdjęć, więc można sobie pozwolić na takie coś. Ten post edytował adbacz 6.12.2011, 13:00:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:02 |