![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki skrypt:
Kodowanie wszędzie ustawione na UTF-8 obrazek wyświetla się prawidłowo jednak file_exist() i rename() nie widzi tego pliku. Jest to mi potrzebne do zmiany nazw w większej ilości plików. W nazwach mogę znaleźć się nie tylko polskie litery ale też litery innych krajów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak:
I zadziałało. Jednak akurat działa tylko na literze "ó" po wpisaniu: Już nie działa. Serwer mam na localhoście pod windows'em może w tym jest problem? Czy naprawdę nie ma dobrego uniwersalnego sposobu na zmianę nazwy? Ten post edytował Regss 4.12.2011, 17:40:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy naprawdę nie ma dobrego uniwersalnego sposobu na zmianę nazwy? Nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dlatego, że windows do kodowania polskich nazw plików używa `windows-1250` wg php: http://se2.php.net/manual/en/mbstring.supp...d-encodings.php Wspierają jedynie 1251 oraz 1252. Podobno iconv wspiera konwertowanie do 1250, ale nie wiem z jakim powodzeniem, na pewno nie w domyśle, trzeba mu te bibliotekę dograć. Polskie znaki + Windows, mógło być gorsze połączenie ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:53 |