![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i z góry przepraszam za tytuł tematu, ale nie wiedziałem jak to opisać.
Piszę pewien katalog i akurat jestem na poziomie pisania systemu uploadu i downloadu plików. Wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie, zamiast zmuszać użytkownika do wpisywania pełnych adresów do zdjęć danego produktu i zapisywać to w DB, zrobić w folderze głównym folder o nazwie takiej samej jak ID danego produktu, i podczas wyświetlania tego produktu, sprawdzać, czy istnieje taki katalog i w nim zdjęcia, i stamtąd pobierać nazwy i wyświetlać zdjęcia. Np. mamy kategorię ProductOne i dla tej kategorii tworzymy główny katalog o tej samej nazwie w katalogu upload. Podczas gdy będzie dodawany nowy produkt do tego katalogu i zdjęcia do niego, zostanie utworzony nowy katalog o nazwe ID produktu, np. upload/productone/155, i w tym katalogu zamieszczać wszystkie zdjęcia. A gdy ktoś będzie odwiedzał naszą stronę, będziemy sprawdzać czy katalog o ID produktu istnieje i będziemy pobierać wszystkie obrazki jakie tam są, i wyświetlać je. Wg mnie, dość dobry patent na to, aby w jakimś stopniu zapobiec zapełnianiu sie przestrzeni dyskowej niepotrzebnymi plikami, które nie będą wykorzystywane. Ale teraz pytanie, czy to nie będzie zbyt obciążające dla serwera? Żeby za każdym razem sprawdzać czy katalog istnieje, przebierać po wszystkich plikach w tym katalogu, pobierać ich nazwy i dopiero wyświetlać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PS. Może źle zrozumiałeś by_ikar, ale nie chodzi mi tutaj o jednorazowe sprawdzenie czy katalog istnieje, ale sprawdzanie i listowanie plików (w tym przypadku obrazów) z katalogu za każdym razem, gdy użytkownik wejdzie na stronę z obrazkami danego produktu. Bo tylko w tedy będziemy je wyświetlać. Tak, tak, dokładnie o to chodzi. Sprawdzasz ten katalog i jego zawartość tylko jeden raz przy jednym requeście, czyli pojedynczym wyświetleniu. directoryiterator jest jak znalazł dla twojego zastosowania, podajesz mu ścieżkę, a on jeżeli są pliki w danym katalogu, w sumie nawet określone pliki, to ci te pliki wylistuje. Gorzej to się ma w przypadku kategorii i wyświetlenia wielu produktów, tutaj to już najlepiej mieć ścieżkę do miniatury danego produktu w bazie i podczas wyświetlania listy produktów nie sprawdzać każdorazowo istnienia miniaturki produktu, tylko powiedzmy sprawdzać to raz, czy ustawić sprawdzanie w cron'ie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:44 |