![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy warto tworzyć małe klasy z kilkoma funkcjami zamiast tworzenia po prostu samych funkcji, jak choćby do wyświetlania komentarzy przy newsach czy artykułach, do generowania menu, do formatowania dat i czasu? Funkcje same w sobie spełniają założoną funkcjonalność jednak w obiekcie były by prostsze w użyciu i dawały większe możliwości manewrowania danymi, choć nie wiem czy takie rozwiązania nie były by wtedy bardziej obciążające dla samego serwera.
Jakieś rady od wprawionych już w boju?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 6 Dołączył: 20.03.2011 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie nie tyle piszę framework ile po prostu stawiam aplikację od podstaw. Piszę klasy typowe dla architektury MVC. Kod opisujący działania pisze jako moduły. Przeniesienie tegoż na dowolny framework będzie wymagać ode mnie jedynie zastąpienia klas kontrolerów aby dziedziczyły po klasach jakiegoś framework'a + drobniejsze poprawki. Ostatnio się poirytowałem jak chciałem zaimportować bibliotekę z Kohany do obsługi bazy danych. Umieszczone są w folderze "modules" ale to nie są moduły, bo po wyciągnięciu ich z folderu okazuje się, że mają zależności z klasami ogólnymi frameworka. Straszna lipa. Podobnie jest w innych dużych i znanych framework'ach. Natomiast masa niepotrzebnych rzeczy we frameworkach, która jest uruchamiania skłoniła mnie do pisania własnego dedykowanego rozwiązania, bazującego na sprawdzonych i lekkich klasach tych np. z PEAR.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 19:39 |