![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem już kiedyś podejście do bloga, różni się jednak od tego co miało być, a co jest w chwili obecnej. Jako że mam spore plany i na reszcie czas dla siebie postanowiłem więc je powoli realizować, na razie plany zostaną tajemnicą, a templatka idzie do oceny. :-)
Kilka zmian w kodzie się jeszcze pojawi, bo wiem, że idealny nie jest w większości więc chodzi o sam wygląd strony. Mam monitor lcd i strasznie obawiam się o jasność innych monitorów, różnica między szarościami jest znikła i może zaniknąć w całości - liczę tutaj na opinie. Kolorystyka miała być szaro szara z zółtą wstawką (tak jak kiedyś na logo, jeśli ktoś pamięta to wie o czym mówię), jednak postanowiłem dorzucić trochę ciemnego, potem okazało się że zółty ładnie wygląda na szarym, ale sam w sobie zlewał się z tłem. Na końcu czerwień przykryła żółć i zmiana z mojej strony jak najbardziej na plus, wygląda ładnie na ciemnym i jasnym tle. Zmiany miały na celu uprzyjemnić pobyt, kierowałem się nieco serwisami społecznościowymi - one chyba każdemu pasują i są nie jako wyznacznikami jak powinna wyglądać strona na którą chcemy zaprosić gościa i trochę go pomęczyć nudnym tekstem. Link: cmsss.pl* *Całość testowana pod chrome i ff Ten post edytował ShadowD 3.12.2011, 17:28:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@vokiel dzięki za słowa pochwały, całość to czysty html, a tytuły ukryłem w ten sposób specjalnie, myślę nad dodaniem czegoś nad tymi elementami - taki grawient przejścia z napisu do zwykłego tła. A to wszystko dlatego, że strona nie będzie mieć co prawda dowolnej szerokości, a w zamian trzy etapową i jeśli się uda postaram się w js ucinać tekst i dodawać wielokropek - nie wiem tylko jak rozwiązać sprawę sprawdzania szerokości, ilość znaków niestety jest czasem mylna i szkoda mi obcinać specjalnie za dużo, ale dzięki za poradę zastanowię się nad tym.
Wyjaśniając ogólnie szerokość będzie ustawiana js'em, standardowo będzie taka jak w tej chwili i jeśli będzie to możliwe będziecie się powiększać o 200 lub 400px, nie koniecznie przepadam za stronami "za szerokimi" w których czytanie tekstu odbywa się poprzez latanie oczami z lewa na prawo, szczególnie przy większych monitorach, takie rozwiązanie wydaje mi się lepsze od zajmowania max miejsca. Pytaniem jest jeszcze czy wielokropek jest lepszy od grawientu czy dokładnie na odwrót, ta druga opcja jest znacznie łatwiejsza do wykonania i nie potrzeba mieszać w to js. Ps. Jak na tego typu ukrywanie treści reaguje google? Sami korzystają z tej opcji na youtube. @!*! Przekonałeś mnie, zabieram się za poznawanie tej technologij i mam nadzieje, że jest tak samo skuteczna jak xhtml 1.0 strict, jedynie na nim strony wyglądaj prawie że identycznie w różnych przeglądarkach, nie dokładając mi pracy. Edit: Czytając o html5 w sumie dochodzę do wniosku, że jedyne plusy to sprecyzowane znaczniki takie jak nav zamiast div o takim samym id, niestety to jedyna zaleta tego odłamu, reszta albo jest nie kompatybilna, albo tworzy jakieś dziwne malunki - więc zmienię tylko to co działa w 100%, w przyszłości pomyślę nad formami i innymi. :-) Ten post edytował ShadowD 3.12.2011, 21:34:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*! Przekonałeś mnie, zabieram się za poznawanie tej technologij i mam nadzieje, że jest tak samo skuteczna jak xhtml 1.0 strict, jedynie na nim strony wyglądaj prawie że identycznie w różnych przeglądarkach, nie dokładając mi pracy. Edit: Czytając o html5 w sumie dochodzę do wniosku, że jedyne plusy to sprecyzowane znaczniki takie jak nav zamiast div o takim samym id, niestety to jedyna zaleta tego odłamu, reszta albo jest nie kompatybilna, albo tworzy jakieś dziwne malunki - więc zmienię tylko to co działa w 100%, w przyszłości pomyślę nad formami i innymi. :-) Dla każdego elementu html5 dodajesz w css "display:block" i działa. Wspomniałem już o tym, elementy/tagi takie jak <audio> <video> i wszytko co nimi zarządza leżą po całości, ale to i tak nie ma znaczenia, bo jeśli już robisz jakiś odtwarzacz to robisz go w JS. Te sprecyzowane znaczniki właśnie są po to aby wyeliminować typowe nadawanie ID dla elementu, bo i tak manipulujesz nimi z poziomu css... dlatego kod:
I tak będzie wyglądać inaczej, bo w css zrobisz:
A jak już masz więcej takich elementów, to zawsze możesz opakować to w znacznik <section> i odwołać się do niego poprzez liczbę jaką występuje, lub po staremu nadać mu ID |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:56 |