![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma ktoś z Was te cacko ja mam i powiem jestem zadowolony ciekawią mnie Wasze opinie na temat IPADA jak i samych komputerów firmy apple (na których praca programisty PHP) jest szybsza jak dla mnie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam jestem użytkownikiem maków od ponad 5 lat. I nie ma co się tu rozpisywać nad plusami i minusami czy to sprzętu, czy to systemu, bo nie ma to żadnego sensu. Linuksiarz z pryszczami na gębie i z obowiązkowymi okularkami wybierze linuxa, zagorzały fan microsoftu uprze się na windowsa a człowiek który ma takie problemy w d... wybierze maka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Żarty żartami, ale każdy lubi co innego.
W pracy czy też poza nią nie wyobrażam sobie prostszego systemu. Wszystkie problemy z windows znikają, wszystkie plusy linuxa są. A nie mam wielkich wymagań. Środowisko programistyczne w całkiem podstawowej wersji jest "na dzień dobry" w systemie - Apache i PHP. Do normalnej pracy a bez zbędnej zabawy wystarczy instalacja XAMPPa. Edytor TextMate nie ma sobie równych i chyba jak do tej pory nie ma swojego odpowiednika na innych systemach (choć byli tacy, co próbowali zrobić swoje wersje). Do obsługi repozytoriów nic nie trzeba doinstalowywać bo i svn i git są w systemie... Poza tym, mac to przede wszystkim elegancki sprzęt z którym nie ma co się wstydzić iść na biznesowe spotkanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A iPad, bo o nim w końcu jest wątek, to także niczego sobie sprzęt. Marketing zrobił swoje, jakość zrobiła jeszcze więcej. Obecnie, w razie konieczności mam możliwość edycji kodu również z iPada (bardzo sprawna aplikacja Textastic), a z racji tego, że klawiatura ekranowa w urządzeniach Apple nie ma sobie równych (i niech nikt nie próbuje twierdzić, że jest inaczej, bo wprost wyśmieję), jest to niemal tak wygodne jak na laptopie... I pisałem to ja, macuser (MacBook Pro 15" i5), iPad (2) user, zresztą na iPadzie właśnie... Tak jak w mojej stopce - "once you go mac, you never go back", ale kto nie korzystał ten zawsze wie najlepiej... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) --- edit --- Jeszcze się odniosę do kilku poruszonych w wątku tematów. Gdyby nie Apple, synaptics i inni producenci touchpadów nie zaczęliby robić sterowników (pod windows i linuxa) obsługujących przewijanie zawartości ekranu dwoma palcami i nadal byście się męczyli (pewnie większość z was nadal się męczy) ze scrollem na określonej powierzchni "gładzika". Kolejnym krokiem było wprowadzenie gestów, o których ktoś wspomniał. Ale gestów na touchpadzie właśnie (i na multidotykowej myszy). Dalej... Synchronizacja z iTunes. To, że iTunes i QuickTime nigdy nie były specjalnie dopracowane na windows nie znaczy, że tak samo działają na maku. Tu wszystko jest jednym, sprawnie działającym organizmem. Ze świetną synchronizacją. Mac, iPhone, iPad czy iPod współdzielą te same informacje, obecnie w czasie rzeczywistym nawet. Który inny system może się pochwalić taką integracją z innymi urządzeniami? A który bez dodatkowych aplikacji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Większość z was doskonale wie, że połowa "nowych" rozwiązań w windows vista czy 7 to kopie funkcjonalności MacOS. Ale ciężko to przyznać, prawda?... I na koniec - do bycia "fanboyem" czy jak to się tam określa jest mi dość daleko. Nie mam awersji ani do linuxa ani do windows, choć z tego drugiego systemu po prostu nie lubię korzystać. Zanim korzystałem z maka przez kilkanaście lat byłem normalnym użytkownikiem dosa i windowsów. A z linuxa korzystam na codzień do rozwiązań serwerowych. Ten post edytował mls 4.12.2011, 01:43:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 21:06 |