![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 17.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
mam strone na ktorej sporo sie dzieje, wiele linkow i elementow wykonuje ajaxowe i nieajaxowe js funkcje. chcialem napisac uniwersalny podpinacz zdarzenia onclick i wymyslilem cos takiego.
robie takie linki, daje im jakby globalna klase, w id przemycam nazwe funkcji, dodatkowo w title czasem jak trzeba przemycam parametr (np id wiersza do usuniecia itd) i w ten sposob tworze masowe linki bez koniecznosci dawania click na kazdy z nich. niby fajnie dziala ale to moj pomysl. czy to dobry myk? czy tak sie to robi w jakichs bardziej pro rzeczach? moze sa na to inne sposoby? bede wdzieczny za uwagi bardziej pro js graczy ;] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak pisałem to bardziej kwestia wygody + ew. pracy w zespole.
Można to zrobić np. tak: Kod var events = [ { 'element': 'moje_id', 'event': 'click', 'function': test1 }, { 'element': 'moje_id2', 'event': 'keypress', 'function': test2 } ]; funkcja_przerbiająca_tablice_na_zdarzenia( events ); To tylko luźna propozycja. Można ją zmieniać wedle gustu i wygody. Dzięki temu masz wszystko w jednym miejscu i łatwo cokolwiek edytować. Jeżeli używasz np. jquery to wtedy taka propozycja może wydawać się nie potrzebna. Osobiście dodaję zdarzenia w różny sposób w zależności od projektu. Ten powyższy zastosowałem dopiero raz i na dodatek nie dokończyłem projektu. Każdy sposób ma jakieś wady. Wady Twojego pomysłu podałem, jeżeli Ci nie przeszkadzają to jest jak najbardziej ok. Wady mojego: duża liczba podstron = częściowy śmietnik. Wtedy skorzystałem z niego w aplikacji. Pozdrawiam PS. Napisałem swój post, żebyś przemyślał decyzję - nie koniecznie chcę Cię od niego odwieść. Warto myśleć przyszłościowo przy pisaniu funkcji - ja się już o tym boleśnie przekonałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 20:47 |