Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Struktura uprawnień w CMS'ie
matid

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, jak rozwiązalibyście problem struktury uprawnień w CMS'ie. Potrzebuję Waszych opini, gdyż sam piszę takiego CMS'a (jak chyba większość osób, które znają lepiej php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ).
Jak rozwiązać przydzielanie uprawnień do użytkowników? Tzn. chcę np. nadawać uprawnienia w stylu dodawanie wiadomości, dodawanie artykułów (z możliwością nadawania uprawnień do zapisu, odczytu, lub edycji dla poszczególnych kategorii). Jak rozwiązać uprawnienia grup i na jakiej zasadzie oprzeć ich dziedziczenie ?
Proszę o Wasze opinie, napewno będą one pomocne.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Sh4dow

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja osobiscie mam podobny stosunek do hawk'a. Nie mozna na sztywno wpisywacdowolonych czynnosci.
Duzo wygodniej bedzie zbudowac tablice uprawnien. Uprawnienia, jesli juz chcesz dzielic.to podziel sobie uprawnienie na poziomy. Powiedzmy liczby od 1-4 gdzie 1 do podstawowe dostepy dla usera/grupy a 4 to pelna administracja. Tablice w bazie mozesz zrobic tak user_id|uprawnienie|modul.
Tablica chyba jest w miare jazno opisana. Mozna do tego zrobic funkje/metode, ktora sprawdza uprawnienia w danym module.
A w module administracyjnym bedziesz musial pamietac piszac zeby podzielic administracje na takie bloki. Im wiekszy poziom usera/grupt tym wiecej tych blokow pojawia mu sie.
Zamiast pisac juz gotowe skrypty, przeanalizuj to i rozryzuj sobie zebys mogl sie pozniej, podczas pisania skryptu, mial na czym opierac.
Życze powodzenia w pisaniu
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:52