![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Stanąłem przed problemem wczytania pliku z bilingiem telefonicznym. Na późniejszym etapie będę wrzucał to do bazy, ale z tym to nie ma żadnego problemu, natomiast nie wiem jak w ogóle się do tego zabrać. Plik bilingu ma straszną strukturę. Przykładowy plik bilingu Takich stron może być kilkanaście. Oddzielone są od siebie liniami ze znaku "-" W kolumnie połączenie mogą być inne wpisy niż "lokalne" (ale to już nie jest istotne) Nie będę się rozpisywał co musi być w skrypcie, aby później wczytać to do bazy. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje Wam wszystkim.
Cóż, dostałem gotowca i się z tego cieszę, aczkolwiek teraz muszę zrozumieć wyrażenia regularne. Lektura z internetu jest troszkę chaotyczna i jak na moje lata mało zrozumiała. Dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie i odwdzięczam się jak tylko mogę. --- EDIT --- Zauważyłem jeden problem w wyrażeniu regularnym, które napisał @abort. (chłopak nie wiedział, że taka może być sytuacja - w załączonym pliku tego nie ma) Przy typie połączenia (w pliku mogą być wpisy: "lokalne","KRAKÓW","PLUS GSM", itp.) nie wczytuje połączeń, gdzie typ składa się z dwóch członów, czyli z trzech przytoczonych przykładów wczyta dwa pierwsze wiersze, a pominie "PLUS GSM". Dzisiaj już siły mi brak, ale jutro siądę nad tym i będę mógł przy okazji poćwiczyć to czego się uczyłem od wczoraj. Pozdrawiam ---- EDIT ---- Siedzę nad wyrażeniem i przerobiłem to co napisał @abort
wczytuje mi już dwuczłonowe typy połączeń jednak coś pomija. Podpinam do wczytania plik, na którego końcu jest podsumowanie, gdzie napisano, że abonent wykonał 695 połączeń, a mój preg_match wczytuje mi 647. Proszę o pomoc z tym wyrażeniem. Ten post edytował pianta_d 2.12.2011, 19:53:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 04:06 |