![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakiej zasadzie działa funkcja indeksowania.
Czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć jak wpływa długość indeksu na szybkość zapytań do bazy danych. Załóżmy że mamy tabele z 1.mln rekordów. wyszukujemy w tej tabeli po polu "IP", które ma maksymalnie 15 znaków. Czy powinniśmy dodać indeks pełne, czy tylko na X znaków, jeśli na X znaków to na ile dokładnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale kiedy bazy danych bardzo dobrze wspierają i IPv4 i IPv6 - ot, chociażby taki Postgres. IPv6 to nie jest jakiś tam bajer, który być może kiedyś się gdzieś tam pojawi. To coraz szerzej wprowadzany standard, który wszedł już w fazę globalnych testów, istnieją sieci operujące wyłącznie na nim, a każde dobre oprogramowanie wspiera go. Bo o ile przeciętna aplikacja nie musi się martwić tym co będzie w 2025, o tyle najbliższe 2 - 4 lata to okres na który trzeba patrzyć z nieco większą uwagą, a nie tworzyć buble, które nagle przestaną dla części osób działać z czystego lenistwa programistów. Szczególnie, że z implementacją IPv6 nie ma specjalnego problemu w tego typu aplikacjach. Nie chce specjalnie chodzić i sprawdzać postgresa, ale rzuciłem okiem na ten Twój link i nie znalazłem niczego o indeksach a jedynie kilka funkcji, które pomagają operować na ip'kach. A pytanie nie dotyczy przechowywania adresu tylko indeksowania. Jeżeli chciałby wchodzić koniecznie w ipv6 musiałby zrobić zarówno ipv4 jak i ipv6, który nie jest wspierany przez DBMS razem to jeszcze spiąć - takie rozwiązanie będzie kulać. Jak ipv6 będzie w standardzie to baza też będzie to wspierać, a teraz wszystko będzie kulawe. Generalnie żeby nie wchodzić w pyskówkę - przytoczę inny przykład. Kiedy Polska będzie w strefie EURO ? No niby w bliżej nieokreślonej przyszłości, o ile ta strefa przetrwa, ale mniejsza o to. To tak jakbyś kazał komuś aby zrobił swój sklep koniecznie w Euro bo Polska przygotowuje się do wejścia w strefe euro i nie będzie już złotówek. Wiedząc przy tym że przejście teraz na euro będzie go dodatkowo kosztowało przeliczaniem euro na złotówki. Może dla Ciebie jest to prawidłowe podejście, jednak na rynku takowej paniki nie ma. Identycznie jest w tym przypadku i tylko o to mi chodziło. Uprzedzę jeszcze Twój kolejny POST rozmawiamy tu o indeksowaniu ip, nie przechowywaniu. Wówczas nie było nawet dyskusji i niech robi co chce. Uważam, że warte jest to zaznaczenia, nie koniecznie implementowania, bo chodzi mu o szybkość Pozdr Ten post edytował 5k7 1.12.2011, 15:25:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 05:13 |