![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem teoretyczny. Jest taka sytuacja
Mam klasę abstrakcyjną Człowiek, która realizuje jakieś opcje. I różni ludzie dziedziczą po tej klasie np:
i chcę aby każdy człowiek posiadał odpowiednie metody(które np ustalają co człowiek potrafi, jak myśli, dla każdego wykonanie tej metody ma być inna). mogę zrealizować to za pomocą interfejsu np. Interface Genetyka
i wtedy będę miał:
ale coś mnie to kole w oczy. Ale mogę dodać metody do klasy abstrakcyjnej skoro i tak każdy człowiek po niej dziedziczy. Co wy byście zrobili. Zastosowali interface czy dodali definicje metod do klasy. Ten post edytował daniel1302 30.11.2011, 17:32:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Z elastycznością czeka się do ostatniego momentu - nigdy nie robi się tego na samym początku projektowania. Tak podpowiada mi moje doświadczenie. - i pewnie dlatego olbrzymia większość aplikacji webowych nadaje się tylko do przepisania od nowa a jakiekolwiek poprawki zamieniają się w dochodzenie jak w aferze FOZZ.Cytat Dla mnie nielogiczne jest zeby zamiast utworzyc relacje rodzic dziecko opakowywac pojedyncze metody w obiekty Chyba niewygodne bo na pewno nie nielogiczne, zaraz dojdziemy do paranoi, że wystarczy jedna klasa na wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jako przykład podam formularz - formularz to obiekt, który składa się z innych obiektów (typu textarea) natomiast te obiekty nie mogą dziedziczyć po formularzu, bo to bez sensu (będą miały metodę setPOST albo setGET?) - mogą co najwyżej dziedziczyć po klasie "element formularza" zbiór odpowiednich metod (np. setLabel) wspólnych dla nich wszystkich. I to ma sens - tworzę sobie obiekt "checkbox", ustawiam mu różne właściwości a potem dodaję do obiektu "mój formularz" - co w tym nielogicznego? To na czym niby ma polegać programowanie obiektowe? Jak komuś nie pasują obiekty to niech wróci do strukturalnego kodu - pisze się go szybciej i linijek dużo mniej. Zresztą rozsądnie napisany kod strukturalny jest dużo lepszy od "obiektowej" sieki, która tylko tym się różni od strukturalnego kodu, że jest upakowana w klamrę z napisem "class" z przodu. Ten post edytował Pilsener 1.12.2011, 14:30:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:07 |