![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma ktoś z Was te cacko ja mam i powiem jestem zadowolony ciekawią mnie Wasze opinie na temat IPADA jak i samych komputerów firmy apple (na których praca programisty PHP) jest szybsza jak dla mnie.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
To wszystko zależy od tego co kto lubi. Moje stanowisko pracy wygląda tak:
1. PC z linux'em (ubuntu wersja server) - na tym komputerze mam zainstalowane bazy danych, php + server, git/svn i inne przydatne rzeczy (cały czas sobie hula) i z niego korzystają pozostałe. 2. PC z windowsem 7, na nim mam środowisko do pracy, edytor php (netbeans) office, visio, c# expess (+ dodatkowo korzystam z niego do grania), ten zestaw posiada 2 monitory 3. Mac mini, jeden monitor (na macosie dużo lepiej się pracuje na jednym monitorze niż na windowsie) używam go głównie do robienia html + css + drobny php (netbeans) - zaleta macos'a jest konsola a'la linux, której w windowsie bardzo brakuje. I rzeczy związane z grafiką dużo wygodniej się tam robi. Ponadto ma ta zalete ze lubie czasem 'pojść gdzie indziej' jak się wkurze na windows'a/php (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wszędzie na windows/macos jest zainstalowany teamviewer, na tym 1 komputerze mam dostep przez ssh. Dodatkowo do tego wszystkiego mam postawionego iPad2 - używam go do przeglądania dokumentów (jak się przeciągam na krześle (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) + jak coś wygląda na małym ekranie. Zazwyczaj jest zadokowany kolo monitora (stoi sobie pionowo) i mam tam ściągawke do tego co aktualie piszę (lista pol w bazie danych, relacje, jakies slowniki typy pól, ect). Szybko się z tego korzysta (czasem też tam rzucam jakies pdf'y ze skrotami aplikacji, albo inne rzeczy ktorych sie ucze). Dodatkowa zaleta tego ipad'a jest to że też jest tam teamviewer więc mam dostep do każdego komputera z każdego miejsca. Jak gdzieś wychodzę to zazwyczaj go biorę. Nie posiadam laptopa bo wiem że jak bym miał to 'cale życie przed monitorem' (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Co do sprzętu Apple to faktycznie nie jest on mocny (szczególnie za taka kasę, ale trzeba pamiętać że w tej cenie mamy też system operacyjny, aktualizacje i usługi jak np icloud), nie wyobrażam sobie np posiadania na nim jakiejś dużej bazy danych (samo jej wgrywanie by dużo czasu zajmowało, ale po to wlasnie jest ten 1pc). Sam sprzęt jeżeli posiada samo środowisko do pisania a uruchamiane jest gdzie indziej to się bardzo ładnie sprawuje.
Powód edycji: [hwao]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:28 |