![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem teoretyczny. Jest taka sytuacja
Mam klasę abstrakcyjną Człowiek, która realizuje jakieś opcje. I różni ludzie dziedziczą po tej klasie np:
i chcę aby każdy człowiek posiadał odpowiednie metody(które np ustalają co człowiek potrafi, jak myśli, dla każdego wykonanie tej metody ma być inna). mogę zrealizować to za pomocą interfejsu np. Interface Genetyka
i wtedy będę miał:
ale coś mnie to kole w oczy. Ale mogę dodać metody do klasy abstrakcyjnej skoro i tak każdy człowiek po niej dziedziczy. Co wy byście zrobili. Zastosowali interface czy dodali definicje metod do klasy. Ten post edytował daniel1302 30.11.2011, 17:32:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego metodą? Może być równie dobrze obiektem klasy Umiejętność. Dlaczego upierasz się przy swojej racji i tłumaczysz wszystkim dookoła, że to my mamy coś nie równo, zamiast dać coś komuś wyjaśnić i pomyśleć trochę LOGICZNIE.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego metodą? Może być równie dobrze obiektem klasy Umiejętność. Dlaczego upierasz się przy swojej racji i tłumaczysz wszystkim dookoła, że to my mamy coś nie równo, zamiast dać coś komuś wyjaśnić i pomyśleć trochę LOGICZNIE. dlatego ze nie ma sensu strzelac do muchy z armaty? nie wiemy jaki model chce sobie zrobic autor, jak stwierdzi ze mu potrzeba takiego systemu z wymiennymi umiejetnosciami to go uzyje jak nie to walnie dwie metody i tez bedzie si. A moze dlatego ze nie jest powiedziane ze mozna to zrobic na jeden sposob a tylko wasz jest prawidlowy a wszystkich ktorzy robia to inaczej trzeba spalic na stosie? Jak dziedziczyc taki zestaw umiejetnosci? musze miec metode ktora tworzy jeden zestaw i druga ktora go dekoruje wy powiecie ze to fajne a ja powiem ze to dzialanie naokoło. i kto ma racje? a poza tym bez takich najpierw stwierdziles ze wjezdzam na crozina, pozniej wjechales na mnie i na mojego wykladowce a teraz oceniasz moj sposob myslenia nie doszukuj sie podtekstów agresywnych w dyskusji, zreszta z mojej strony eot po z tego co widze zaraz posypia sie wrzuty na moje miasto. Ten post edytował Orzeszekk 1.12.2011, 00:05:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 07:35 |