![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakiej zasadzie działa funkcja indeksowania.
Czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć jak wpływa długość indeksu na szybkość zapytań do bazy danych. Załóżmy że mamy tabele z 1.mln rekordów. wyszukujemy w tej tabeli po polu "IP", które ma maksymalnie 15 znaków. Czy powinniśmy dodać indeks pełne, czy tylko na X znaków, jeśli na X znaków to na ile dokładnie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 2 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W '95 to powstała specyfikacja IPv6. Prawie wszystko działa nadal na IPv4 bo jeszcze może, ale w ciągu najbliższych lat (i to wcale nie odległych) pojawią się "publiczne" sieci działające wyłącznie w oparciu o IPv6 - możesz spodziewać się, że dla części użytkowników wszystkie Twoje aplikacje mogą przestać działać. Mogę się spodziewać o ile jest to dla mnie, a raczej moich aplikacji istotne. Żeby mówić o ipv6, cała globalna sieć musi przejść na ipv6, a u siebie w domu to moge sobie już zrobić sieć opartą na tym protokole. Zanim to nastąpi minie dobrych ileś tam lat. Mam rozumieć, że wychodzisz z założenia że użytkownik powinien projektować system pod protokoły, które w bliżej nieokreślonej przyszłości będą działały zamiast skupić się na faktycznych protokołach w użyciu, porzucając bardzo dobre mechanizmy dostarczane przez DBMS, które dużo lepiej i szybciej pracują w porównaniu do innych hybrydowych rozwiązań na ipv6, z których i tak teraz nie skorzysta i de facto będzie musiał zrobić na ipv4 tak czy siak. Wystarczyłoby gdybyś zaznaczył że kiedyś może być to niewystarczające, a nie opowiadać że tego się już nie stosuje i odradzać dobre i sprawdzone sposoby. Poza tym do tego czasu pewnie ta baza będzie jeszcze przerabiana jak i cały system (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) bo technologia idzie do przodu i aplikacje oraz serwery baz danych razem z nią. Pozdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 14:22 |