![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 2 Dołączył: 17.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy warto tworzyć małe klasy z kilkoma funkcjami zamiast tworzenia po prostu samych funkcji, jak choćby do wyświetlania komentarzy przy newsach czy artykułach, do generowania menu, do formatowania dat i czasu? Funkcje same w sobie spełniają założoną funkcjonalność jednak w obiekcie były by prostsze w użyciu i dawały większe możliwości manewrowania danymi, choć nie wiem czy takie rozwiązania nie były by wtedy bardziej obciążające dla samego serwera.
Jakieś rady od wprawionych już w boju?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O przekazywanie obiektów nie masz się co martwić, lepiej spójrz na to z innej strony. Jak twój system ma się wydajnością w porównaniu do gotowych, sprawdzonych rozwiązań. Co gdy będziesz chciał osiągnąć nowe możliwości. Wynajdujesz koło na nowo, w dodatku jeszcze dość mocno uproszczone. Zaoszczędzisz czasu i nerwów, używając już napisanych i dobrych rozwiązań.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O przekazywanie obiektów nie masz się co martwić, lepiej spójrz na to z innej strony. Jak twój system ma się wydajnością w porównaniu do gotowych, sprawdzonych rozwiązań. Co gdy będziesz chciał osiągnąć nowe możliwości. Wynajdujesz koło na nowo, w dodatku jeszcze dość mocno uproszczone. Zaoszczędzisz czasu i nerwów, używając już napisanych i dobrych rozwiązań. Wynajdowanie koła na nowo to są właśnie szablony, typu twig, opt czy smarty. Każdy z nich ma swoją składnie, do każdego trzeba uczyć się z osobna i tym podobne. Najlepsze szablony to czysty php, ewentualnie zrobić tak jak ja, jedno wyrażenie regularne które ci zmieni klamrę { na <?php oraz zamykającą klamrę } na ?> bo php sam w sobie udostępnia w przypadku bloków kodu alternatywny zapis. Pisałem o tym tutaj: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=181343#entry887114 sam zrobiłem na własne potrzeby taki system szablonów i wydajnościowo stoi na takim samym poziomie co zwykła templatka zrobiona w php - czyli największy koszt wydajnościowy polega na includowaniu tego pliku. @stroju co do twojego pytania, w jaki sposób chcesz przekazywać obiekty? Tzn który z wzorców projektowych sobie wybrałeś? Na swoje potrzeby korzystam z dependency injection, czyli przekazuje obiekty poprzez parametr. Mam jeden obiekt, w którym mam kilka obiektów które mogę później użyć, zamiast przekazywać kilka lub więcej parametrów do innego obiektu, przekazuje tylko ten jeden obiekt, w ten sposób w kolejnym obiekcie mam dostęp do wszystkich obiektów które przechowuje obiekt "Container". Tutaj masz opis po polsku: http://rekurencja.pl/php/symfony2/czym-jes...-injection.html |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 21:57 |