![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o doradzenie jak lepiej zrobić:
Mam masę plików o nazwach: dsaf3jkbcs.1.jpg dsaf3jkbcs.3.jpg dsaf3jkbcs.4.jpg ... 4jb5kn53jj.1.jpg 4jb5kn53jj.3.jpg 4jb5kn53jj.4.jpg ... itd. Zastanawiam się jak lepiej zrobić aby strona chodziła wydajniej (zakłądając ze tych plików może być nawet 1000000). 1. Pliki umieścić w jednym katalogu, a żeby je wyświetlić to:
CZY 2. Pliki o tym samym ID umieszczać do folderu o tym ID ? - Nie trzeba by używać funkcji glob() do wyszukiwania plików bo linki mógłbym wygenerować. Ale czy ilość katalogów na serwerze może go spowolnić ? Proszę o odpowiedzi jaka byłaby różnica między wydajnością obu tych rozwiązań i co by było lepsze. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszkę nie spodziewałem się, że rozmowa się tak rozwinie ale lepiej dla mnie i innych z podobnym problemem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W mojej sytuacji wygląda to tak, czy będę katalogował czy też nie to zawsze będę znał nazwy plików. Jeszcze w jednym skrypcie używam przeszukiwania (znam 90% nazwy pliku) ale to się zmieni. Przez ftp raczej nie będę wchodził do tych katalogów, wiadomo. Obrazki mniej więcej pogrupowałem ale nadal ich mam sporo, największy katalog ma ok 100 000 plików (po jednym obrazku dla każdego ID dlatego bardziej pokatalogować się nie da). Jeżeli chodzi o backupy to najlepiej po stronie serwera spakować zipem wszystko co chcemy i potem ten plik ściągnąć. A napisanie skryptu php do tego to pestka (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tylko ciekawe jak szybko trwa taka kompresja przy 1mln plików do 1MB każdy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Chciałbym podziękować wszystkim za rozmowę. Będę dążył do katalogowania wszystkiego na tyle ile się da. Myślę, że wszystkie niedoskonałości wyjdą w testach, jak będę miał problemy to będziemy dalej dyskutować (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 22:42 |