![]() |
![]() |
-_unknow- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Jak zrobić system powiadomien w taki sposob, aby reszta znajomych dostala info o dzialaniu uzytkownika np.
- znajomy ASD przyjal zaproszenie od DSA - znajomy ASD wstawil nowe zdjecie / itp. Nie wiem jak sie do tego mam zabrac - relacje to na bank, ale moge prosic o jakis prosty przyklad relacji i konstrukcji bazy danych? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposobów jest wiele. np. tabele jak zaproponował adam882.
-Po dodaniu foto lub czegokolwiek/kogokolwiek/gdziekolwiek trigger który doda rekord do tabeli aktywność. - kolejna tabela aktywnosc_przyjaciel id|id_user|id_aktywnosc gdziej: id_user to id kolejnych przyjaciół ( masz 100 przyjaciół = sto rekordów) zrealizujesz to w kolejnym triggerze . Przyjaciel po zalogowaniu sprawdza tablice aktywnosc_przyjaciel trafia na swoje id czyta nastepnie określoną aktywnosc. To rozwiązanie możesz dowolnie modyfikować np. mogą być sprawdzane tylko nowe informacje i jeśli takich nie ma w ogóle nie sprawdza tej tabeli(oczywiscie lekka modyfikacja tabel). Sposobów jest wiele i pozostaje kwestia optymalizacji a to już mądrzejsi koledzy ode mnie muszą się wypowiedzieć. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 20:24 |