![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o doradzenie jak lepiej zrobić:
Mam masę plików o nazwach: dsaf3jkbcs.1.jpg dsaf3jkbcs.3.jpg dsaf3jkbcs.4.jpg ... 4jb5kn53jj.1.jpg 4jb5kn53jj.3.jpg 4jb5kn53jj.4.jpg ... itd. Zastanawiam się jak lepiej zrobić aby strona chodziła wydajniej (zakłądając ze tych plików może być nawet 1000000). 1. Pliki umieścić w jednym katalogu, a żeby je wyświetlić to:
CZY 2. Pliki o tym samym ID umieszczać do folderu o tym ID ? - Nie trzeba by używać funkcji glob() do wyszukiwania plików bo linki mógłbym wygenerować. Ale czy ilość katalogów na serwerze może go spowolnić ? Proszę o odpowiedzi jaka byłaby różnica między wydajnością obu tych rozwiązań i co by było lepsze. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
No i nie zapomnij abort, że chyba każdy klient ma limit widocznych plików w katalogu. Niby FileZilla odczyta wszystkie jakie ale sam serwer FTP narzuca limity, które są zazwyczaj na kilka lub kilkanaście tysięcy. Pytanie więc teraz.. Czy masz dostęp do serwera na tyle, by mu zmienić ustawienia by "dla pewności" wytrzymał wylistowanie kilkunastu milionów plików? Poza tym... Ile to potrwa? Ja już przy kilkudziesięciu tysiącach mam kosmiczne oczekiwanie na odpowiedź serwera. A niestety zastałem taki skrypt, gdzie w katalogu pewnym mam kilkanaście tysięcy katalogów i zwyczajnie serwer FTP nie daje rady. Gdybym nie wiedział z góry skąd biorą nazwy to bym się po prostu pochlastał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A tak z palca mogę je wpisać i wiem, że mi przejdzie gdzie trzeba. Tylko że nie zawsze to wiesz i to jest problem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:24 |