![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Istnieje możliwość zapisania w exif tags obrazka kodu php co może być niebezpieczne. Napisałem bardzo prosty skrypt do sprawdzania kodu php w obrazkach i mam prośbę o sprawdzenie czy ten kod wystarczy, sprawdzałem kod i rzeczywiście odróżnia obrazek z niebezpiecznym kodem od zwykłego obrazka ale może ktoś z was ma inne zdanie i wie jak oszukać ten skrypt (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
Pomijam resztę zabezpieczeń post jest tylko o exif tags. Bardzo fajny artykuł na ten temat jest tutaj http://php.webtutor.pl/pl/2011/04/11/code-...w-obrazku-jpeg/ ale nie ma tam info jak wykryć niebezpieczny kod. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim trochę źle do tego podchodzisz. W obrazie może być ciąg bajtów odpowiadający przykładowo "<?php `rm / -rf`; ?>" ale czy to oznacza, że obraz zawiera "wirusa"? Nie. Dlaczego? Z tego samego powodu, dla którego ten post, który jest w bazie danych forum PHP.pl, nie jest wirusem mimo iż zawiera potencjalnie bardzo niebezpieczny kod.
Podstawą jest tutaj odpowiednie obchodzenie się z danymi. Podobnie jak nikt nigdy nie dopuści do tego by ten post (jego treść) została potraktowana evalem() podobnie Ty nigdy nie powinieneś dopuścić by obraz został potraktowany inaczej niż "do odczytu obrazu". Możesz oczywiście sprawdzać czy wgrywany obraz jest obrazem - czy da się go odczytać jako prawidłowy obraz zapisany w danym formacie, ale wyszukiwanie w nim "złośliwych" treści jest nieco bezcelowe. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 02:09 |