![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cysiaczek - źle mnie rozumiesz. Mój pogląd na kwestię jest taki, że publiczny program emerytalny powinien każdemu ubezpieczonemu gwarantować minimum emeryturę w granicach płacy minimalnej. Trzeba się pogodzić, że jako osoby o wyższych dochodach w tym systemie dopłacamy do osób o dochodach mniejszych, bo taka kasjerka nie jest w stanie odłożyć sobie ze swojej pensji takich pieniędzy. Można powiedzieć, że jako społeczeństwo gwarantujemy wszystkim uczestnikom taką redystrybucję, że pozwoli im przeżyć na emeryturze.
Wszystko ponad to to kwestia własnej zaradności/zapobiegliwości. Ja nie jestem przeciwko samodzielnemu inwestowaniu - powiem więcej jestem jak najbardziej za. Natomiast trzeba wiedzieć, że jest duże prawdopodobieństwo, że te inwestycje w okresie 50 lat mogą zostać w dużej mierze utracone bo może przyjść poważny kryzys ekonomiczny, wojna i tysiące innych rzeczy. Państwo powinno być więc gwarantem tego minimum, które pozwoli nam przeżyć, bo Państwo to najpewniejsza instytucja, która nie może tak do końca zbankrutować. Zauważ, że nawet po 2 wojnie światowej emerytury i inne należności były wypłacane. Ja właśnie tak do tej kwestii podchodzę i sam troszczę się o swoją przyszłość, ale jestem mimo wszystko zwolennikiem ubezpieczeń społecznych (oczywiście ich reforma to konieczność). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:35 |