![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Istnieje możliwość zapisania w exif tags obrazka kodu php co może być niebezpieczne. Napisałem bardzo prosty skrypt do sprawdzania kodu php w obrazkach i mam prośbę o sprawdzenie czy ten kod wystarczy, sprawdzałem kod i rzeczywiście odróżnia obrazek z niebezpiecznym kodem od zwykłego obrazka ale może ktoś z was ma inne zdanie i wie jak oszukać ten skrypt (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
Pomijam resztę zabezpieczeń post jest tylko o exif tags. Bardzo fajny artykuł na ten temat jest tutaj http://php.webtutor.pl/pl/2011/04/11/code-...w-obrazku-jpeg/ ale nie ma tam info jak wykryć niebezpieczny kod. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mi po prostu w c# Net nie przepuszcza takich plików-zły typ pliku-mam dodatkową funkcję sprawdzającą typ pliku opierającą się o system operacyjny.To gra gitara (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) -miałem lekkie obawy,że ta funkcja przepuści taką hybrydę,ale na szczęście tak nie jest.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:30 |