Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

> Identyfikacja użytkowników w aplikacjach sieciowych
nospor

Grupa: Moderatorzy

Na wniosek nasty, który mam nadzieję rozwinie ten wątek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
deniol13

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

@nasty

1. Prosty system sesji oparty albo o sesje php'owe [w celu przechowywania stałego SID'a lub 'sid' w ciasteczkach], dane o sesjach przechowuję w bazie danych i potem pobieram po id sesji
2. Prosty ACL, chociaż nawet prostym nie można tego nazwać, w tabeli users jest kolumna group_id i każdy może mieć przypisaną jedną grupę [można łatwo rozwinąć aby było kilka ale trzeba się pobawić potem z uprawnieniami kilku grup dla jednego użytkownika], w tabeli groups_acl sa kolumny acl_group, acl_can_view_cos, acl_can_cos_tam, pobieram te dane i robią kesz co by nie trzeba było bazy obciążać kolejnym bzdetem [$acl = array( grupa => array( ACL ) ) i potem w łatwy i zdaje mi się, że szybki sposób można pobrać info o uprawnieniach
3. Baza danych, session_id, session_start, session_last, session_location, session_user -> pierwsza i ostatnia kolumna najważniejsza [po nazwach można się domyślić do czego służą ;p]
4. ---

ja to robię w taki sposób [mniej więcej], jak na razie nie napotkałem żadnych problemów ale na pewno są lepsze rozwiązania.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 00:21