Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne]Format kompresji + error control, naprawa uszkodzonych danych
wNogachSpisz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Witam
Mój problem jest natępujący - borykam się z losowymi błędami w danych przesyłanych za pomocą poczty elektronicznej.
Zdarza się że dane z załącznika są binarnie przesunięte o jeden bajt w kilku miejscach.
Taki błąd ma miejsce niezbyt często, powiedzmy raz na 200 wiadomości, 2-3 bajty są przesunięte.
Czytam, czytam i okazuje się że usenet cierpi na podobne przypadłości i niewiele można na to poradzić :/
Dziwne, ale prawdziwe.
Szukam dobrego sposobu na pozbycie się tego problemu.
Myślę że archiwizacja przy pomocy formatu zdolnego wykryć i naprawić błąd może być rozwiązaniem (error control).
Czy ktoś zna taki format natywnie wspierany przez PHP ?
Nie chodzi mi rzecz jasna o sume kotnrolną całej wiadomości, tylko o naprawę błędu.

Z góry dzięki za pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wNogachSpisz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (40%)
XX---

Cytat(abort @ 26.11.2011, 21:52:17 ) *
Jeśli już masz jakiś wpływ na to, co stoi na serwerze, to najprędzej winę może ponosić demon POP3 - proponuję potestować na innym.

Gadałbym dokładnie tak samo na Twoim miejscu.
Różnica między nami polega na tym, że testuje to od 3 dni, wykluczyłem wszystko, pozostaje diagnoza że serwer ma kaprys. Błąd widać w TCPDUMP więc klient pocztowy nie ma tu nic do rzeczy.

Masz alternatywę: albo stracić 30% na base64, albo stracić ileś % (nie wiem ile - ale szacuje na > 10%) dysku i ileś procent mocy CPU (razy dwa). Jak dla mnie - wybór między dżumą i cholerą.

Owszem, kodowanie w php trwa potwornie długo, mimo to myśle że warto.
Źle szacujesz, nie 10% a 1-2%.

Oj, tu nie poradzę - ten temat to dla mnie terra incognita - ale jest to też jedna z przyczyn, dla których próbuję Ci pokazać inne rozwiązania. Bo implementowanie N algorytmów i subiektywne ich ocenianie to naprawdę czasochłonne zajęcie. Prościej poszukać błędu gdzie indziej, a że on występuje, to sam dobrze wiesz.

Dlatego poświęciłem na to 3 dni i doszedłem do wniosku, że najlepsze rozwiązanie to kodowanie korygujące.

Pozwole sobie założyć nowy temat..

Ten post edytował wNogachSpisz 26.11.2011, 22:06:40
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 12:38