![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Witam
Mój problem jest natępujący - borykam się z losowymi błędami w danych przesyłanych za pomocą poczty elektronicznej. Zdarza się że dane z załącznika są binarnie przesunięte o jeden bajt w kilku miejscach. Taki błąd ma miejsce niezbyt często, powiedzmy raz na 200 wiadomości, 2-3 bajty są przesunięte. Czytam, czytam i okazuje się że usenet cierpi na podobne przypadłości i niewiele można na to poradzić :/ Dziwne, ale prawdziwe. Szukam dobrego sposobu na pozbycie się tego problemu. Myślę że archiwizacja przy pomocy formatu zdolnego wykryć i naprawić błąd może być rozwiązaniem (error control). Czy ktoś zna taki format natywnie wspierany przez PHP ? Nie chodzi mi rzecz jasna o sume kotnrolną całej wiadomości, tylko o naprawę błędu. Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czekaj, bo nie rozumiem.
"losowe błędy w poczcie" - na razie wiem(y) tylko, że jeden bajt jest przesunięty. Potem słyszymy, że na ok.200 wiadomości 2-3 bajty są przesunięte. potem czytamy, że usenet tez cierpi na podobne przypadłości, o czym "czytasz i czytasz". Pytania wspomagające: 1. możesz wziąć pod lupę tę losowość i zawęzić ją do poszczególnych MUA (Mail User Agent)? Które MUA wykluczamy, a którym się przyglądamy? 2. Mówimy o nagłówkach, treści czy załącznikach? A jeśli o załącznikach, to czy zdarza się to jakoś szczególnie często w odniesieniu do jednego typu załącznika (bo zakładam, że o załącznikach piszesz)? 3. Jesteś w stanie takiego maila gdzieś opublikować? Ja rozumiem, że załączniki mogą zawierać jakieś poufne firmowe dane, ale... może znajdzie się coś, co można "pokazać światu"? Mając do dyspozycji kilkadziesiąt (a lepiej: kilkaset) błędnych wiadomości, można się pokusić o jakiś rozkład tego błędu w funkcji MUZ czy też typu załącznika. I piszę to mimo tego, że wiem, że 200*kilkaset to już jest milion - ale jeśli jest tyle literatury na sieci, to zakładam, że ktoś dysponuje choćby fragmentarycznymi danymi... Po forumowiczu z Twoim stażem spodziewałbym się przynajmniej linków do źródeł na sieci - bo po tak ogólnikowym sformułowaniu pytania nie poradzę nic. A temat mnie interesuje, bo od 1993r nie spotkałem się z opisanym przez Ciebie błędem w żadnym popularnym MUA (czy też MTA). Uwierz mi, nie zam MUA/MTA który by zniekształcał pocztę - to się kwalifikuje na zgłoszenie bugreportu do autorów... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 19:53 |