![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam uczyć się js'a i już napotkałem problem z przejściem do następnej linii. Może to i banalne, ale...
Mam plik html'a w standardzie XHTML 1.0 Strict. A w nim: Natomiast skrypt2.js wygląda tak... Kod document.write("Pierwsza linia\n"); document.write("Druga linia\n"); ...i wszystko wyświetla się w jednej linii... Czemu przejście do następnej linii w ten sposób nie działa? Ewentualnie napisałem coś takiego Kod document.write("Pierwsza linia"+" <br>"); document.write("Druga linia"+" <br>); ...i wtedy działa. Ale czy to do końca jest poprawne? Zresztą, szybciej i prościej użyć \n. Co robie źle? Ten post edytował Terrqge 25.11.2011, 21:48:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie ja postaram się wytłumaczyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Gdy w HTML napiszesz: Kod <html> To wynikiem będzie: Pierwszy wiersz Drugi wiersz Trzeci wiersz. W rzeczywistości nie ma czegoś takiego jak entery, a znaki specjalne np. \n(nowy wiersz) czy \t(tabulator). Idąc tym tokiem rozumowania nasz kod tak naprawdę wygląda tak:<body> Pierwszy wiersz Drugi wiersz Trzeci wiersz </body> </html> Kod <html>\n <body>\n Pierwszy wiersz\n Drugi wiersz\n Trzeci wiersz\n </body>\n</html> Aby w HTML uzyskać nowy wiersz używamy <br>. Czyli nasz kod powinien wyglądać tak: Kod <html> , czyli w rzeczywistości: <body> Pierwszy wiersz<br> Drugi wiersz<br> Trzeci wiersz </body> </html> Kod <html>\n <body>\n Pierwszy wiersz<br>\n Drugi wiersz<br>\n Trzeci wiersz\n </body>\n</html> Teraz JS. Zapis: Cytat var n = "pierwsza linia\ndrugal linia\ntrzecia linia"; document.write(n); Działa tak jakbyś ręcznie napisał: Cytat pierwsza linia , a że HTML czyta tylko <br> użytkownikowi na ekranie nic się nie zmienia.drugal linia trzecia linia Mam nadzieję, że zrozumiałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - prościej nie umiem Pewnie w tym co napisałem jest trochę nieprawdy, ale jak dla początkującego może być i tego się powinieneś trzymać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Ten post edytował kamil4u 26.11.2011, 18:44:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 05:00 |