![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie chcę wchodzić w szczegóły bo i tak dla 95% osób będą to pusta hasła, ale jeśli interesuje cię ten temat i chcesz się trochę w niego wgłębić to poczytaj o derywatach i postaraj się zrozumieć jak to się przekłada na realną gospodarkę - to jest imo całe zło, które sprawia, że gospodarka dzisiaj jest oderwana od realności. Niedawno czytałem ciekawy artykuł na ten temat (bodajże w Newsweeku). Szacuje się (bo nikt właściwie nie wie), że rynek derywatów jest wart od 700-800 bilionów dolarów do 1,5 tryliona. Jako, że te liczby niewiele mówią, to porównaniem może być to, że jest to kilkanaście razy więcej niż roczne PKB całego świata (ok 65bln dol.). Dla lepszego obrazu można utworzyć piramidę zobowiązań w stosunku do światowego PKB, wtedy: 7% - gotówka 80% - kredyty 241% - obligacje, akcje 1000 - 2000% - instrumenty pochodne, czyli derywaty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 23:32 |