Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dygresja na temat sytuacji polskiego rynku programistycznego (webmaster) - szukam pracy
malkavi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jaka jest aktualnie sytuacja na polskim rynku programistycznym aplikacji webowych ?
W które frameworki warto sie wdrożyc - ucząc się ich, oraz czego jeszcze znajomosc sie przydaje by znaleść przyzwoitą pracę w tej branży ?
Prosił bym o opinie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie pracowałem jako programista, ale znam trochę młodych ludzi związanych z informatyką. To czego wg. mnie im brakuje, albo inaczej to czo wyróżnia przeciętnego freelancera od osoby, która ma pracę w dobrej firmie jako programista to kilka kwestii:
- znajomość programowania obiektowego. Wg. mnie najlepiej nauczyć się tego na innym języku niż php, bo w php klepiąc proste stronki trudno się tego nauczyć poprawnie - php imo bardzo spłyca. Ja nauczyłem się podstaw obiektowości w C# (wcześniej znałem z php) i po powrocie do php już zupełnie inaczej patrzyłem na obiektowość i umiałem lepiej ją wykorzystać korzystając z frameworków.
- znajomość narzędzi do pracy grupowej. Na studiach mało kto tego uczy, zwłaszcza, że wielu wykładowców to teoretycy. Naucz się pracy z git, trac itd. To na pewno jest plus w każdej większej firmie, która robi coś więcej niż proste stronki. Najlepiej spróbuj współpracy z kilkoma programistami, bo nauka na sucho takich rzeczy jak praca grupowa jest dość trudna.
- umiejętność pracy z obcym kodem - w php wszyscy próbują zrobić wszystko samodzielnie, a to błąd. Trzeba umieć wykorzystywać obcy kod. Za każdym razem, gdy masz zrobić coś większego. Wdrażanie cudzych rozwiązań na początku nie jest proste, ale w pracy grupowej będziesz tego na pewno potrzebował. Nauczy cię to też pisać kod tak, aby inni mogli z niego korzystać.
- jest wiele specjalizacji, gdzie ceniona jest wiedza z zakresu procesów w przedsiębiorstwie. Wyobraź sobie, że masz napisać program magazynowy dla sklepu internetowego - aby to zrobić musisz rozumieć jakie dokumenty są używane w przedsiębiorstwie (faktury, pz, wz, faktura proforma itp), musisz wiedzieć jak wygląda przepływ tych dokumentów etc. Oczywiście jeśli jesteś szeregowym programistą to szef projektu dba o takie rzeczy, ale nadal wiedza taka będzie ułatwiała ci pracę. Wydaje mi się, że jest relatywnie mało osób będących programistami i jednocześnie znających się na modelowaniu procesów biznesowych, a przecież największe pieniądze tkwią właśnie we współpracy z biznesem.
- frameworki - tak jak napisał Skowron-line jeśli znasz się na obiektowości to nauka frameworka pójdzie łatwo. Mimo to myślę, że warto jeden bardziej rozbudowany framework poznać (czyli Zend lub Symfony), żeby zrozumieć ich filozofię.

Dodam tylko, że mogę się mylić bo nigdy na serio nie zajmowałem się programowaniem, ale takie są moje obserwacje i wydaje mi się, że takie rzeczy odróżniają przeciętnego freelancera/osobę świeżo po studiach od cenionego programisty. Oczywiście dochodzą tu takie rzeczy jak doświadczenie i inne umiejętności, ale tego raczej sam się nie nauczysz.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:02