![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Istnieje możliwość zapisania w exif tags obrazka kodu php co może być niebezpieczne. Napisałem bardzo prosty skrypt do sprawdzania kodu php w obrazkach i mam prośbę o sprawdzenie czy ten kod wystarczy, sprawdzałem kod i rzeczywiście odróżnia obrazek z niebezpiecznym kodem od zwykłego obrazka ale może ktoś z was ma inne zdanie i wie jak oszukać ten skrypt (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
Pomijam resztę zabezpieczeń post jest tylko o exif tags. Bardzo fajny artykuł na ten temat jest tutaj http://php.webtutor.pl/pl/2011/04/11/code-...w-obrazku-jpeg/ ale nie ma tam info jak wykryć niebezpieczny kod. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodziło mi o samą możliwość takiego ataku, bo wiem, że takowa istnieje, a raczej o sposób rozwiązania problemu jako znalezienie otwierającego tagu <?php. Wydaje mi się, że to znacznie za mało, aby zmniejszyć ryzyko powodzenia tego typu ataku. Jeśli interpreter php obsługuje krótkie tagi czy tagi asp, to jest to marne rozwiązanie, bo kod zostanie prawdopodobnie wykonany. Do listy należałoby dodać jeszcze, o czym napisał już ~pyro:
<? <% Ten post edytował darko 25.11.2011, 03:11:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 17:25 |