![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2009 Skąd: Kanapa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i kolejny z serii dziwnych problemów. W związku z tym że chciałbym wprowadzić "przyjazne" linki postanowiłem, poszukać, poczytać i wymyślilem coś takiego:
tylko teraz powiedzcie mi co zrobić jak bede potrzebował 3 zmienne do index.php ? 3 rózne reguły napisać trzeba ? czy wtedy odwołać index.php?strona=cos&inna=cosinnego&jeszczeinna=cos ? i co z przesyłaniem czegoś _getem ? Bo nie bardzo to rozumiem.. jak by mogł ktoś to "rozrysować" normalnie to byłbym wdzieczny..(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brniesz w rozwiązania przestarzałe, skomplikowane i mało wydajne.
Dzisiaj używa się tylko jednej reguły, która przepisuje dowolny adres a następnie jest on obrabiany po stronie php za co odpowiada tak zwany router. Przykład: 1. Mamy adres: strona.pl/galeria/fotki;z;wakacji-2,456.html 2. Zostaje on przepisany na: strona.pl?adres=galeria/fotki;z;wakacji-2,456.html 3. Teraz do akcji wkracza nasz router który obrabia zmienną $_GET['adres'] i otrzymujemy tablicę parametrów: moduł = galeria tytuł = fotki z wakacji id = 456 page = 2 4. Tworzenie adresów odbywa się podobnie: Zalety: - nie musisz się babrać w .htaccess - tworzenie reguł w PHP jest prostsze, elastyczniejsze i szybsze - w każdej chwili można zmienić koncepcję adresów dokonując zmian jedynie w pliku cfg routera (przekazywane i odbierane parametry zostają bez zmian) Najlepiej utworzyć sobie jakiś router standardowy działający na zasadzie: domena/moduł/słowa;kluczowe-nr_strony,parametr1,parametr2.html A potem rozbudować system o definiowanie własnych routerów. Można też skorzystać z gotowych rozwiązań, których nie brak. Najprostsze systemy po prostu zastępują znaki & i = tworząc coś w stylu: strona.pl/klucz1-wartosc1;klucz2-wartosc2;klucz3-wartosc3 Widziałem już serwisy gdzie było kilkaset wpisów w .htaccess i weź teraz coś tam zmień, popraw, debuguj... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 03:50 |