![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem resocjalizacji wydaje się u nas być bardzo duży. Jest wiele jego aspektów, począwszy od kosztów, skończywszy na "rezultatach".
Generalnie można założyć, że wyrządziły komuś szkodę. Z jednej strony, osoby osadzone powinny więc zapracować na swoje utrzymanie. Z drugiej, to społeczeństwu zależy na ich odseparowaniu, więc niech ponoszą koszty z tego tytułu. Kiedyś przeglądałem jakieś raporty "wyników" resocjalizacji. W większości przestępcy wracają do zakładów, co gorsze, recydywa występuje u wielu młodych, którzy trafili za kratki za drobne rzeczy. Nie wiem czy prawo nie umożliwia, czy taki zrobił się standard osądzania. Wydaje się, że główną karą jest opcja pozbawienia wolności. Moim zdaniem w wielu kwestiach wystarczyłoby naprawienie szkody i odszkodowanie. Wracając z tego OT, ktoś usunął wpis, ale jest mirror. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:26 |