![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja z tym "odpracowywaniem" w więzieniu nieco się zgadzam. Jak dla mnie, skoro trafia tam, to zapewne są jakieś koszty postępowania czy poszkodowani. Na ich rzecz powinien skazany jakieś prace wykonywać. Cały tak uzyskany dochód własnie na ten cel by szedł. A nie tak, że siedzą w klitce i w zasadzie mają pewne warunki zapewnione. W czym są lepsi od osoby która straciła pracę lub zarabia niewiele bądź nie ma dachu nad głową? Czy może wyjściem dla takiej osoby, jeśli jest samotna, ostatetcznym rozwiązaniem ma być popełnienie przestępstwa? Niestety ale Polska to nie Skandynawia. W Polsce choćby nie wiem co robić resocjalizacja w zasadzie jest skazana na niepowodzenie i taką gorzką prawdę slyszalem nie od osób które się na tym nie znają, ale tych, które zawodowo sie tym zajmują, czyli tych po studiach z resocjalizacji, pracujących z więżniami, psycholodzy, ale i zwykli "klawisze". Nawet oni nie wierzą w to, że może być jakiś efekt pozytywny. Idealistyczne podejście z lat studiów skonfrontowane ze stanym faktycznym po prostu zabiło tę nadzieję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 00:33 |