![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat Nikt nie powinien mieć prawa zmuszać kogokolwiek do czegokolwiek, chyba że taka osoba jest "więźniem". Tym zdaniem wyraziłeś pogląd na tyle ogólny, że mnie to zaciekawiło. O niespójnej moralności mówię więc w kontekście tego zdania. Z tej ogólności oraz z poprzedzającego zdania: Cytat Nikt nie powinien mieć prawa zmuszać kogokolwiek do czegokolwiek wynika, że więzień może być do czegoś zmuszany. Poniekąd to prawda, bo jest zmuszany do życia w izolacji jak piszesz, ale z definicji "więźnia" (takiej potocznej) to już wynika i nie rozumiem dlaczego od zdania cytowanego powyżej robisz taki szczególny wyjątek. Dlatego właśnie zastanowiło mnie, czy przymusowa praca więźnia jest wg. Ciebie dopuszczalna, bo jeśli tak, to taki pogląd byłby niespójny ze zdaniem o nie zmuszaniu "kogokolwiek do czegokolwiek". Cytat Fakt, że to Ty pomyślałeś o zmuszaniu ludzi do pracy - to może być sygnał "niespójnej moralności". Całkowicie nieuprawnione w dyskusji zdanie, bo z mojego pytania wnioskujesz o mnie. Ja wnioskowałem ze zdania, które jest jakimś poglądem i dlatego miałem prawo wyciągnąć jakieś wnioski, które uważam za uprawnione. Chyba źle sformułowałem swoją poprzednią wypowiedź, bo mogłem napisać, że jeśli uważasz, że więźnia można zmuszać np. do pracy, to masz niespójne poglądy. Jednak sens oryginalnej wypowiedzi jest taki, że zadaję pytanie i wskazuję od razu co czyni w Twoim poglądem odpowiedź twierdząca. Nie czepiam się więc, tylko chciałem przeczytać dookreślenie Twoich poglądów, bo jak wyżej napisałem, niewiele z nich w takiej formie jakiej zaprezentowałeś wynikało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Dla Ciebie moja moralność jest zła Nigdzie tak nie napisałem, bo nie oceniam tu moralności, tylko spójność poglądów z których ona wynika. no offence (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 07:39 |