![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe, jak widzę 2012 coraz bliżej.
Przecież chyba nie łudzisz się, że te pieniądze, co lecą do zus, są Twoje lub dla Ciebie? po pierwsze - nie są dziedziczne, tak, jakby to były Twoje. Jeśli umrzesz przed osiągnięciem wieku emerytalnego, Twoja rodzina zobaczy je jak świnia niebo, chociaż TO TY NA NIE PRACOWAŁEŚ. Po prostu zasilą worek bez dna, jakim jest budżet pańswta Bzdura, albo źle się wyraziłeś. Do budżetu one nie trafiają - raczej budżet pompuje miliardy by zbilansować system. Ten system obmyślono nie jako ubezpieczenie indywidualne tylko jako rodzaj minimalnego zabezpieczenia na starość - po prostu nie ma szans zbankrutować (zawsze ktoś będzie wypracowywał jakiś dochód). Inna sprawa że jego rola powinna być ograniczona do podstawy - resztę niech sobie zapewnią obywatele (np. w ramach ubezpieczeń indywidualnych). Coś na kształt tego co jest w USA (choć Social Security chyba nie opiera się na redystrybucji). @Niktoś A my mamy Solarisa, Pesę, Bioton, PZL Mielec, Orlen, (więcej grzechów nie pamiętam) - pewnie wszystkie z udziałem zagranicznego kapitału ale zawsze to rdzennie polskie marki (może poza Solarisem). My też mamy jakiś przemysł choć zazwyczaj robi on jak zleceniobiorca od większych. A poza tym kto powiedział że człowiek stary ma prawo do czegokolwiek? Ciekawiłoby mnie zdanie JKM na ten temat (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:04 |