![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@trucksweb - nie ma. Ogólnie odchodzi się od jakichkolwiek stałych zwolnień. Jeśli chcesz rentkę to musisz na nią jakoś "zasłużyć", czyli wykazać, że jesteś chory na schorzenie uniemożliwiające Ci pracę. Tylko niektóre grupy zawodowe mają przywileje (np. nauczyciele, górnicy, mundurówka) pozwalające na przejście na wcześniejszą emeryturę (ich też zresztą czekają moim zdaniem ograniczenia tych przywilejów, choć pewnie nie likwidacja). Wszyscy inni mogą ubiegać się o rentę, ale wierz mi, że być nie chciał trafić na rentę, bo pieniądze nijak mają się do wcześniejszych zarobków.
Pociesz się, że pracownicy fizyczni mają jeszcze gorzej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz rentkę to musisz na nią jakoś "zasłużyć", czyli wykazać, że jesteś chory na schorzenie uniemożliwiające Ci pracę. tylko jak to jest w naszym pienkym kraju - osoba bez rak byla zdatna do pracy i jej emerytura sie nie nalezala - ot. byl ostatnio jakis news na wp.pl... a renta- to psie pieniadze a nie po to pracuje tyle lat zeby dostawac 200zl na reke. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko jak to jest w naszym pienkym kraju - osoba bez rak byla zdatna do pracy i jej emerytura sie nie nalezala - ot. byl ostatnio jakis news na wp.pl... a renta- to psie pieniadze a nie po to pracuje tyle lat zeby dostawac 200zl na reke. (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Chyba nie wiesz o czym piszesz. Renta to świadczenie dla osób niezdolnych do pracy. Emerytura to świadczenie dla osób, które osiągnęły wymagany wiek/staż pracy. W większości normalnych krajów jest tak, że prawo do wcześniejszej emerytury mają baaaardzo wąskie grupy zawodowe. W Polsce mamy i tak za dużo ludzi, którym przysługują wcześniejsze emerytury. Od ręki jestem w stanie wymienić Ci dziesiątki zawodów, które bardziej niszczą zdrowie niż zawód programisty, a które też nie maja prawa do wcześniejszej emerytury. Sam dodatek do szkodliwych warunków nic tu nie zmienia - co najwyżej możesz dostać wyższą emeryturę (ale tego nie jetem na 100% pewien). Gdyby programiści dostali prawo do wcześniejszej emerytury to byłby to śmiech na sali - na tej samej zasadzie przysługiwało by to wszystkim pracownikom biurowym. Prawda jest taka, że praca programisty jest raczej w kategorii poniżej średniej jeśli chodzi o uszczerbki na zdrowiu. BTW. też mnie dziwi ten dodatek. To jakaś instytucja państwowa? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 04:07 |