![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie zastanawiam, bo juz sie pogubilem od tych zmian ostatnio.
ktos sie orientuje po jakim czasie pracy mozna przejsc na emeryture jako programista. mamy normalnie liczony jakis dodatek do warunkow szkodliwych bo jakos nie usmiecha mi sie odkladac te 67lat. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 5 Dołączył: 29.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@blooregard
Może moja opinia jest zbyt na wyrost. Zgodzę się, że nasz zawód jest bardzo młody i tak naprawdę trudno jest przewidzieć nam jak będzie wyglądała branża programistyczna za powiedzmy 20-30 lat. Z dużym doświadczeniem (15lat+) w programowaniu kierował bym się w stronę zarządzania projektami informatycznymi niż kasą w Tesco (chociaż co niektórym to drugie może odpowiadać) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z dużym doświadczeniem (15lat+) w programowaniu kierował bym się w stronę zarządzania projektami informatycznymi niż kasą w Tesco (chociaż co niektórym to drugie może odpowiadać) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ty możesz się kierować - pytanie co na to pracodawcy. Z moich obserwacji wynika, że osoby starsze (50+) są dość mocno wykluczone z rynku pracy. Bardzo często trudno jest im znaleźć nowe zatrudnienie po utracie pracy. Oczywiście wiadomo, że różnie bywa, ale ogólnie osobom 50+ jest jeszcze trudniej znaleźć pracę niż osobom wchodzącym na rynek. To jest właśnie cały dramat z wydłużaniem wieku emerytalnego - osoby często chciałyby pracować dłużej, ale trudno jest znaleźć im pracę na stanowisku stosowanym do ich aspiracji. Niemniej tak jak pisałem moim zdaniem wydłużanie wieku emerytalnego to konieczność. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 5 Dołączył: 29.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty możesz się kierować - pytanie co na to pracodawcy. Z moich obserwacji wynika, że osoby starsze (50+) są dość mocno wykluczone z rynku pracy. Bardzo często trudno jest im znaleźć nowe zatrudnienie po utracie pracy. Oczywiście wiadomo, że różnie bywa, ale ogólnie osobom 50+ jest jeszcze trudniej znaleźć pracę niż osobom wchodzącym na rynek. To jest właśnie cały dramat z wydłużaniem wieku emerytalnego - osoby często chciałyby pracować dłużej, ale trudno jest znaleźć im pracę na stanowisku stosowanym do ich aspiracji. Niemniej tak jak pisałem moim zdaniem wydłużanie wieku emerytalnego to konieczność. Swoje szanse jako 60 letni dziadek-developer-pm upatruje w niżu demograficznym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tak na serio. Dużo prawdy w tym co mówisz ciężko jest znaleźć osobom po 50 pracę, a co gorsza wizja odczekania powiedzmy jeszcze 17 lat do emerytury potrafi z pewnością być przytłaczająca. Z drugiej strony bez jakichkolwiek reform w tym państwie czeka nas zapewne druga Grecja. @trucksweb Wątpie, trochę poszukałem na necie i nie ma o tym żadnej adnotacji, chyba, że pracujesz jako programista w wojsku, lub programista zbierający azbest. Ten post edytował jaworr 21.11.2011, 13:53:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 16:54 |