![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kto jedzie? Ja byłem w tamtym roku, i w tym też będę.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzisz Theo ja jestem przeciwnikiem kościoła jako instytucji. I można powiedzieć, że ją zwalczam. Dlaczego? Dlatego, że wykorzystuje swoje wpływ do generowanie przychodów (co roku kościół okrada nas jako podatników na grube miliardy złotych np. lekcje religii w szkołach). Dlatego, że zupełnie wypaczyła cele i głoszone przez siebie treści. Dlatego, że robi wiele złego (np. molestowania dzieci, sankcjonowanie patologii w rodzinie - zwłaszcza na wsi). Dlatego, że kościół głosi tezy utrudniające wolności społeczne i działa na rzecz ich negowania. I tak można by wymieniać w nieskończoność.
To, że portale typu racjonalista.pl podnoszą te tematy to dla mnie bardzo dobry objaw i dobrze, że ktoś walczy z całym tym fałszem. Nawet cieszę się, że Palikot wszedł do Sejmu, bo wreszcie dyskusja przebija się do mainstreamu. Nie podoba mi się natomiast, że 90% ludzi z środowiska racjonalista.pl ślepo walczy z kościołem - np. domaga się odebrania praw do zgromadzeń religijnych poza kościołami (np. procesji) - to jest dla mnie chore i zaprzecza idei wolnościowej. Każdy powinien mieć prawo do demonstrowania swoich poglądów także w przestrzeni publicznej. Niestety tacy fanatycy przejęli ten portal - kiedyś tak nie było. Sam portal dotyczył nie tylko kwestii religijnych. Kwestia negowania istnienia Boga - ogólnie ja się w takie kwestie nie mieszam, jednak jak najbardziej jest właściwa dyskusja. Postawa racjonalna właśnie coś takiego zakłada - czyli racjonalizowanie wszystkiego. Religia zakłada wiarę - więc te dwa nurty będą zawsze w sprzeczności. W samej dyskusji nie ma jednak niczego złego jeśli nie jest ona prowadzona przez fanatyków. Zobaczcie np. takiego Bonieckiego - wierzę, że ten człowiek jest w stanie rozmawiać z każdym bez uprzedzeń. Pisze bardzo dobre i oświecone artykuły w TP - wiele wręcz mogłoby trafić na łamy racjonalista.pl. W tej chwili nie będąc katolikiem mam więcej wspólnego z takim Bonieckim niż z większością ludzi na racjonalista.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jest masa księży bardzo mądrych, bardziej wykształconych niż wszyscy ci mądrale z TV razem wzięci, skąd ten przesąd że mogłoby być inaczej?
Zobaczcie np. takiego Bonieckiego To nie zmienia faktu że zdarzy się 90% racjonalistów którzy zminusują filmik, dadzą tym przykład "księża są źli" i heja do przodu! Pierwszy z brzegu racjonalistyczny komentarz: Cytat Nienaweidzę Rydzyka i Natanka. To skończone debile (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Xmerski 2 mies. temu Cytat Natanek tak ale rydzyk to jeden z lepszych polskich przedsiębiorców i manipulant. Bardzo inteligentny gość... Manipulant to skurw***n, od kiedy skurw**stwo to ma coś wspólnego z inteligencją? Jak można być takim imbecylem i takie treści "popychać dalej", przecież jakiś dzieciak to przeczyta, weźmie to na poważnie, powtórzy i mamy kompendium i program lewicy. Namawianie (często niebezpośrednie) do oszustwa, racjonalizowanie, laicyzowanie i pacyfikowanie wszystkiego by przepchnąć to jako "jedną jedyną prawdę racjonalną" - ale broń Boże, nie Bożą a PAŃSTWOWĄ! Nikogo tam nie można podejrzewać o uczciwość(w przeciwieństwie do księży, gdzie znajdują się też nieciekawe przykłady, ale jest to najbardziej prawa grupa ludzi, co najważniejsze: moralnych ludzi! I proszę nie wspominaj tutaj o propagandzie aborcyjno-invitro-anarchistycznej która to wymyśliła sobie "księża molestują dzieci", bo to chore i obrzydliwe, poniżej pasa poprostu! Tak samo jakby powiedzieć "członkowie tej firmy molestują częściej niż tamci", mamy gotowe pomówienie - czy to nie chore? Środowiska lewicowe, ateistyczne walczą o poparcie najszerszej grupy, tych którzy dla własnej wygody wyzbywają się ideałów i są poprostu idiotami którzy bez własnego poglądu powtarzają raz jedne a raz drugie hasła. Apogeum demokracji niedługo zostanie osiągnięte. Pluje na to, nie można być racjonalistą, do bólu, to nie umacnia człowieka i nie pomaga a tylko szkodzi! Ten post edytował Tho 17.11.2011, 16:57:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:09 |