![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 29.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Próbuję napisać metodę, która wyświetli/podepnie mi zawartość pliku jak include(itd.) Fragment kodu:
Nie działa -> wyświetla białą stronę. Wyświetlanie błędów mam ustawione... Próbowałem też z return, ale dalej to samo :| Jak to rozwikłać? Z góry dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wtedy już niestety leżysz. Jeszcze jedno przyszło mi do głowy jak wracałem do domu, możesz w pliku zrobić coś takiego:
includowany plik: Kod <?php $someVariable = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9); return $someVariable; i twoja klasa ładująca dane zmienne: Kod <?php class Foo { protected $filePath = '/sciezka/do/pliku/'; public function load($fileName) { $fileName = basename($fileName); if(is_readable($this->filePath.$fileName)) { return include $this->filePath.$fileName; } else { //wyjątek, komunikat błędu, false, null - co wolisz, w tym przypadku zwrócę false, normalnie rzuciłbym wyjąkiem return false; } } } $conf = new Foo(); $appConf = $conf->load('konfiguracja_applikacji.php'); var_dump($appConf); W efekcie nie będziesz musiał wszystkich zmiennych mieć takich samych, ale będziesz musiał pamiętać żeby na końcu zwrócić tą zmienną, poprzez return. W podobny sposób chyba nawet działa konfiguracja w kohanie 3, nie jestem dokładnie pewien, ale widziałem tam właśnie pliki konfiguracyjne na końcu których był return i tak jakoś mi się skojarzyło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 08:36 |