![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do pogrubiania tekstu można korzystać z dwóch znaczników: strong i b. Należy pamiętać o semantycznych znaczeniach każdego z tych tagów.
strong - oznacza, że dany tekst jest ważny w kontekście całego akapitu/zdania/tekstu (jest czymś w rodzaju zdania zakończonego wykrzyknikiem). b - jest tylko pogrubieniem bez semantycznego znaczenia, swoistym wyróżnikiem, aby zwrócić uwagę bez wstawiania flagi ważności. W mojej opinii lepiej stosować znacznik strong wewnątrz znacznika a. Jakoś lepiej to wygląda. Ten post edytował sunpietro 16.11.2011, 08:29:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do pogrubiania tekstu można korzystać z dwóch znaczników: strong i b. Ja bym raczej powiedział, że znacznika b stosować NIE WOLNO. Do POGRUBIANIA tekstu używa się tylko i wyłącznie CSS. Znacznik STRONG pogrubia tekst, ale nie po to się go używa. To, jak już ktoś wyżej wspomniał, informacja dla wyszukiwarek. Proszę nie wprowadzać nowicjuszy w błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym raczej powiedział, że znacznika b stosować NIE WOLNO. Do POGRUBIANIA tekstu używa się tylko i wyłącznie CSS. Znacznik STRONG pogrubia tekst, ale nie po to się go używa. To, jak już ktoś wyżej wspomniał, informacja dla wyszukiwarek. Proszę nie wprowadzać nowicjuszy w błąd. Nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że znacznika b stosować nie wolno. Nawet w na stronie W3C jest napisane, że można z niego korzystać i domyślny styl dla tego elementu to pogrubienie. CSS do pogrubienia? Owszem, można i tak, ale w ten sposób nie mamy wpływu na semantyczną ważność tekstu, który jest zamieszczany w kodzie HTML i to o to chodzi. Znacznikami pogrubiającymi tekst domyślnie (wedle specyfikacji) są b i strong i tyle w tym temacie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i tyle w tym temacie. Proponuję, byś jednak pozwolił innym na wyrażanie swoich opinii. Ciekawie opisano całą sprawę tu: http://www.w3.org/International/questions/qa-b-and-i-tags Pogrubienie to jedynie wyróżnienie wizualne, a do wyróżnień wizualnych się NIE STOSUJE SIĘ TAGÓW HTML. Tagi to informacja o szkielecie dokumentu, o tym co jest czym i co jest bardziej, a co mniej ważne. Ten post edytował croc 16.11.2011, 12:14:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:24 |