![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 3 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
tworzę skrypt wysyłający wiadomości e-mail, niestety nie wiem jak mógłbym sprawdzić istnienie adresów e-mail w bazie danych. Nie chodzi o sprawdzenie czy adres e-mail został poprawnie wpisany ani aktywację adresu, tylko sprawdzenie czy jeszcze taki adres istnieje. Czy jest w ogóle taka możliwość? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała prośba: pisz krótszymi zdaniami, żeby dało się czytać
![]() Cytat nie ma 100% metody weryfikacji maila na serwerze zewnerznym. Taka weryfikacje moze przeprowadzic sam serwer lokalnie i zaden z nich nie ma ochoty dzielic sie tymi informacjami z innymi. Ależ dzieli się tymi informacjami... Podajesz takiemu serwerowi adres skrzynki i treść maila, a on dostarcza albo i nie. Dostarczenie maila domyślnie (czyli: o ile nie użyjemy DSN) nie powoduje zwrotki w postaci "mail dotarł", natomiast niedostarczenie maila w 100% generuje taką zwrotkę. Dla mnie są to konkretne informacje ze zdalnego serwera mail, niech będzie, że z gmaila (skoro go już zacytowałem) Na tej podstawie twierdzę, że DA SIĘ ustalić ISTNIENIE adresu email z naszej bazy. No, może nie w 100% - zostawmy powiedzmy 1% na źle skonfigurowany antyspam po stronie odbiorcy (zarówno na serwerze, jak i w kliencie poczty). Używając DSN można zaryzykować stwierdzenie, że w 100% zweryfikowaliśmy dany konkretny email. Problem jest taki, że jeśli pokażemy to jako operację na zbiorach, to sprawdzenie istnienia skrzynki przez wysłanie maila jest tak de facto pytaniem "czy dany email x należy do zbioru X wszystkich maili, które jesteś w stanie obsłużyć". I serwer przez swoją akcję nam odpowiada: TRUE lub FALSE. Natomiast NIE MA i śmiem twierdzić, że NIE BĘDZIE nigdy możliwe zdalne odpytanie serwera "podaj mi zbiór X wszystkich maili, które obsługujesz". Nie wiem, jaka logika zaprowadziła Cię do założenia, że jestem w stanie poznać wszystkie maile z google (czy dowolnego innego serwera pocztowego). Nigdy tego nie twierdziłem, i musiałbym oszaleć, by coś takiego stwierdzić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 02:35 |