Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Re-start, Jak wyjść z tego błota?
Zodiak

Grupa: Zablokowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Prośba, do osób które działają w tej branży o wyrażenie swojej opinii w kwestie zleceń i rozwijania swoich zdolności jako szeroko rozumianego "webmastera" i oferowane tego innym, legalnie(no podatki trzeba jakieś tam płacić) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale bez KAJDAN typu zakładania firmy.

Pytanie:

W czym jestem gorszy jeśli nie mam firmy? Tylko PR wchodzi tu w grę?

Szczerze przyznam, trochę się w tym pogubiłem i choć przez ostatnie kilka lat ciągle się uczę to wypadłem z obiegu jakieś 2 lata temu, to znaczy minimalny zarobek był, ale straciłem to tempo i zapał, co jest cenniejsze od pieniędzy.

Teraz jestem w takim oto punkcie:

Mam kilka naprawdę świetnych domen(które mogą się zmarnować, bo nie zarobię nawet na wystawienie ich na allegro) - do tej pory sprzedawałem domeny na allegro, wydaje mi się że miałem do tego nosa, bo zarejestrowana za 12 zł rzadko sprzedawała się poniżej 100zł, częściej było to ~200-500zł.

Posiadam kupę niesprzedanych szablonów pod CMS'y. Tworzyłem szablony do phpbb3/przemo, wordpress na zamówienie, ludzie widząc portfolio decydowali się zlecić mi to i owo, więc w tym również wydaje mi się nie radziłem sobie nieźle.

Wykonywałem loga, dodawałem do katalogów, modyfikowałem skrypty... Ciężko wymienić co umiem, co wiem, siedzę w tym od 4 lat, więc możesz sobie porównać na jakim poziomie byłeś (lub będziesz) po 4 latach czytania i próbowania, to już jakiś wskaźnik.

Nie proszę tu nikogo o złoty przepis na biznes ale jeśli ktoś potrzebuje pomocnika to chętnie w czymś pomogę, przy okazji sam się nauczę czegoś więcej. (nie wymagam zapłaty!)

Jak wyjść z tego bagna braku zleceń i braku nadziei? To jest to na czym się najlepiej znam a perspektywy pracy u mnie w okolicy są nędzne jeśli nie żadne... Myślę że to by mnie uratowało, poza tym marnować tyle lat nauki!?
Trzeba się wziąć za siebie! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale kurde... Od czego zacząć?!

Ile można zarobić na godzinę w mojej sytuacji, z moim doświadczeniem? Co jest pewnego w tej dziedzinie. Wykonuje - dostaje wynagrodzenie. Coś w tym stylu mnie interesuje, narzazie daruję sobie "dochód pasywny" i bycie "rentierem". Właśnie dlatego nie wpisałem w google "jak zarobić"... Wolę spytać żywych ludzi niż czytać obiecanki o górach złota. Dziadek mi mówił "bez pracy nie ma kołaczy", nie wiedziałem co to kołacze, ale wiem że miał rację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Co byś doradził? Co ty byś zrobił na moim miejscu? A może potrzebujesz najemnika, lub spytać o coś? Chętnie pomogę w czymkolwiek a wiem że mogę się do czegoś przydać, tym bardziej że chce w końcu ruszyć z miejsca, więc to będzie z korzyścią dla obu stron.

Trochę się rozpisałem, bo czuje że to jest to: albo teraz się ruszę albo ginę w natłoku tych wszystkich "e-biznesmenów", grzybów po deszczu. Lata ciężkiej nauki i praktyki mają być stracone? Tak nie może być...

Temat dla mnie ważny, więc proszę o jakąkolwiek pomoc, ale jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji również może się podłączyć:
"Co począć na takim zakręcie, w takim kryzysie".

Pozdrawiam.

Ten post edytował Zodiak 11.11.2011, 01:31:57
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zodiak

Grupa: Zablokowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm, athabus, mówisz etat - nie mam kompletnie żadnego formalnego wykształcenia. Czyli chyba jestem kompletnie zdany sam na siebię.

Nie napisałem że jestem PHP'owcem, programistą z 4 letnim doświadczeniem, ale webmasterem - proszę tego nie mylić. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

HTML & CSS - 3,5/4 - Zrobię dowolną stronę, ładną i zgodną ze standardami. Tworzę jednak strony proste, takie lubię, bez zawijasów, czy można tutaj nie paść łupem grafików którzy tworzą "wybuchowe" szablony, gdzie przerost formy nad treścią wydaje się im zaletą?

PHP & MYSQL -1/4 - Biorąc pod uwagę że dopiero się tego uczę, a za sobą mam już pojętą "całą resztę", myślę że nauczę się tego szybko, bo już nie będę musiał się dokształcać z podstaw innych niż programowanie.

Design - jak już pisałem po obejrzeniu moich prac większość ludzi decydowała się zlecić akurat mi, więc myślę że mam jakiś graficzny instynkt. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozycjonowanie, wiem jak działa, jak pozycjonować, mogę dodawać ręcznie do katalogów, daje to bardzo dobry efekt. Lepszy niż zaplecza czasami.

Takie pytanie do Was: Czy decydując się na zlecanie komuś czegoś wybieracie na siłę firmę, obojętnie od tego czy ktoś prywatny ma lepsze pracę, czy może wybieracie prywatną osobę bo ma "wystrzałowe portfolio" i efekciarskie zawijasy(nikomu niepotrzebne zbytnio) na swoich pracach?

Czy na moim miejscu byś tworzył wielodziałowe portfolio z ofertą, czy dla każdej dziedziny inne?

Jak wygląda zarabianie przez internet dzisiaj. Z perspektywy laika:

1. Początkujący wpisuje w google np "praca przez internet", tam wyskakuje mu strona, nikt nie obiecuje pracy, obiecuje za to zyski, "nic nie będziesz musiał robić - tylko się zapisz/wpłać/kup to" - często, najczęściej tak jest. I te strony są najwyżej w google i psują wizerunek dla całego rynku.

2. Ktoś wpłaca, dostaje coś dzięki czemu zarobi bez pracy, no i zarabia? NIE, zarobił ten kto obiecał zarobek. Nie jest to często wina osoby "sprzedającej sposób", często porostu kupujący, ten chcący zarabiać ma zbyt mało motywacji by zrobić coś więcej. Ale czy to tylko wina, początkującego że nie zrobił nic więcej? Może został po prostu wprowadzony w błąd?

Najważniejsze co chcę zrobić to zmienić podejście do tej branży, pokazać że nie jest tak trudno osobie prywatnej zarobić trochę na pomocy drugiej osobie, bez konieczności efekciarstwa marketingowego i zbędnego balastu w postaci firmy.

Sam mam schody teraz, ale gdy wyjdę na prostą, będę chciał wyprowadzić na prostą też innych w podobnej sytuacji, by ten rynek nie został ostatecznie oceniony przez wszystkich zawiedzionych jako gówniane obiecanki. Branża ma potencjał, a przez nieodpowiedzialne podejście niektórych może się stoczyć.
Najgorsze co możemy zrobić to nic nie robić!

Dlatego ja zabieram się do pracy. Jeśli chcesz współpracować, porozmawiać, zapraszam na moje GG, jak już mówiłem potrzebuję tylko osób gotowych do pracy, bo sam jestem gotowy, mam doświadczenie, domeny(baaardzo fajne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ), pomysł na ciekawą działalność, potrzebuje tylko, kogoś SPRAWNEGO z kim będę mógł przedyskutować kilka spraw, jakiegoś impulsu który wyrwie mnie z tego "bezrobocia".

Ostatnio wysłałem 13 odpowiedzi na zlecenia które mógłbym wykonać, napisałem że oczywiście, "zrobię to jak należy, zaczynam nawet zaraz", z 13 odpowiedzi dostałem 1 odpowiedź "Ja też obecnie szukam zleceń". Pomijając to po co ktoś kto umię to zrobić samodzielnie, piszę zlecenie że szuka osoby(by wkurzać ludzi?!), to stosunek 13:0, nie naprawa optymizmem, aczkolwiek próbuję dalej...

Czy naprawdę jest tak źle? Chodzi mi o małą ilość konkretnych zleceń, czy kryzys nie jest tylko przez to że ktoś zamiast brać się do roboty myśli sobie "i tak mi się nie uda, przecież jest kryzys", tak kryzys sam się napędza, dlatego warto przestać gadać jak to jest źle, znaleźć powód i to naprawić, takim sposobem wyjdzie się z każdego kryzysu.

Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba która przeczyta moje wypociny w całości, ale liczę na jakąś dyskusję tutaj lub zapraszam na podany wyżej numer gg(najlepiej).

Ten post edytował Zodiak 11.11.2011, 14:09:05
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:11