![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem początkującym w sprawach PHP jednak od początku nie chciałbym uczyć się złych nawyków. Jaki powinienem wybrać standard formatowania kodu PHP? Jaki jest najbardziej popularny? Czytałem trochę o PEAR czy on będzie dobrym wyborem? Czy istnieją programy lub edytory PHP które sprawdzają poprawność kodu pod względem jego formatowania? Pozdrawiam. // Proszę przenieść jeśli wybrałem nie ten dział co trzeba. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to od siebie trochę wrzucę Pozwolę sprostować "pewne niedociągnięcie": Cytat "Przeanalizuj co się stanie gdy napiszesz ?if(0 = $a)?, a co jeśli napiszesz ?if($a = 0)?" odp kogoś> Wynik będzie identyczny?! ;-) " Nie będzie identyczny. przy 1-szym sposobie będzie błąd składni, a przy 2-gim przypisze do zmiennej $a wartość i warunek zostanie spełniony. Poza tym nie ma więcej różnic... Niż tylko (aż) to, że tam będzie błąd, a w 2-gim sposobie możesz nie znaleźć swojego błędu przez kilka niezłych minut (brak jednego '=' i php dziwnie zacznie działać). Nie mam magistra, ale czytam ze zrozumieniem co inni piszą - polecam. Sam stosuję większość, co cojack w blogu pisał. Z wyjątkiem dla zmiennych: _ - nie używam, ale chyba zacznę. Czasem się myli, czy zmienna jest prywatna, a może publiczna. Muszę też sobie coś wymyślić dla nazw funkcji prywatnych etc. Ten post edytował ixpack 9.11.2011, 12:29:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:12 |