![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z wyrażeniem regularnym, poniżej przykład jak chciałem to rozwiązać, niestety nie działa.
Chodzi o to, aby sprawdzić czy w $string istnieje jedynka i trójka i piątka. Oczywiście cyfry są tylko dla ułatwienia, w rzeczywistości są to ciągi znaków i kolejność nigdy nie jest taka sama. Moje wyrażenie miało sprawdzić czy w stringu istnieje 1 lub 3 lub 5 dokładnie trzy razy, co wydaje się być logiczne i powinno działać, niestety z tego co widzę parser zwraca wystąpienie tylko raz przy pierwszym napotkanym true. Bardzo proszę o pomoc. Jak znaleźć czy w stringu istnieje 1 i 3 i 5. Dokładnie tłumacząc to co mam na myśli: $string może składać się z czegokolwiek ale musi zawierać 1 i 3 i 5 gdzie kolejność cyfr w $string jest przypadkowa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla takich wartości też zwróci true. Chociaż pomysł nie głupi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) udało mi się hehe. Oczywiście wiem, że tylko ja wiem do czego to ma służyć i jak powinno wyglądać dokładnie, więc było mi duuuużo łatwiej niż Wam, ale i tak ciesze się, że mi się udało (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) to czego szukam to nie są liczby jak już pisałem. są to ID które ukrywają w sobie także inne dane wykorzystywane później, ale mniejsza z tym. Ciąg, w którym szukam wygląda mniej więcej tak:
W $string nie ma możliwości aby się powtarzały poszczególne ID, to znaczy nie może to być:
bo 1_1_1 powtarza się. Jest to zabezpieczone dużo wcześniej i nie będzie takiej sytuacji. W $string muszą być takie oto ID: 1_1_2 i 1_1_1 i 1_4_1 Powyższe ID muszą być wszystkie dokładnie po jednym razie każdy. Rozwiązanie:
Po prostu odwróciłem troszki to czego szukam. Chodzi o to, że $search może składać się tylko i wyłącznie z tego co jest w $string i to musi się powtórzyć tyle razy ile jest szukanych w $search + ilość przecinków czyli 1_1_2 + 1_2_2 + 1_1_4 + dwa przecinki = {5} Jak się podoba (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ? Ten post edytował cudny 4.11.2011, 21:24:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 09:22 |