![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z wyrażeniem regularnym, poniżej przykład jak chciałem to rozwiązać, niestety nie działa.
Chodzi o to, aby sprawdzić czy w $string istnieje jedynka i trójka i piątka. Oczywiście cyfry są tylko dla ułatwienia, w rzeczywistości są to ciągi znaków i kolejność nigdy nie jest taka sama. Moje wyrażenie miało sprawdzić czy w stringu istnieje 1 lub 3 lub 5 dokładnie trzy razy, co wydaje się być logiczne i powinno działać, niestety z tego co widzę parser zwraca wystąpienie tylko raz przy pierwszym napotkanym true. Bardzo proszę o pomoc. Jak znaleźć czy w stringu istnieje 1 i 3 i 5. Dokładnie tłumacząc to co mam na myśli: $string może składać się z czegokolwiek ale musi zawierać 1 i 3 i 5 gdzie kolejność cyfr w $string jest przypadkowa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cudny) Doszedłem do wniosku, że chyba nie da się wyrażeniami tego rozwiązać (oczywiście nie dłuuuugaśnymi, już lepiej zrobić ładną funkcję, która będzie pewnie bardziej wydajna). No cóż... mylić się jest rzeczą ludzką Cytat(melkorm) I dobrze myślisz, jeżeli się da to lepiej unikać wyrażeń regularnych (upraszczając oczywiście). To znaczy, że musisz jeść więcej warzyw. Możliwe, że czegoś nie zrozumiałem, ale to wyrażenie powinno sprawdzić czy w $string występują dane liczby tylko raz w danej kolejności. Chyba o to chodziło? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:35 |